Vanast gaasiballoonist võib olla raske lahti saada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade, 21 kilo gaasi sisaldavate balloonide asemel tulevad kasutusele 11 ja 17 kilo gaasi sisaldavad balloonid.
Vanade, 21 kilo gaasi sisaldavate balloonide asemel tulevad kasutusele 11 ja 17 kilo gaasi sisaldavad balloonid. Foto: Margus Ansu

Punaseid gaasiballoone uuest aastast enam täita ei tohi, gaasimüüjatel pole kohustust neid tagasi osta.

«Meile on gaasi­balloone aastate jooksul kogunenud mitu tükki ja kuna neid uuest aastast enam täita ei saa, siis pakkusime neid vanametalli kokkuostu,» rääkis Raplamaal Kohilas elav 76-aastane Jüri Rütmann.

Kokkuostust öeldi, et niisama neid vastu ei võeta, vaid balloon tuleb enne pooleks saagida. «Aga seal võib gaasi sees olla ja kui metallilõikajaga ligi minna, siis kes teab, mis võib juhtuda,» on ta kummalise soovituse peale üllatunud.

Pere uuris majapidamisgaasi müüva ettevõtte Propaan käest, kas võib kasutuks muutunud anumad neile tuua, kuid said sealt vastuseks, et vastu võetakse ainult nii palju balloone, kui palju uusi asemele ostetakse. «Ega neid ei ole vist tõesti enam mujale panna, kui metsa alla viia,» oli majaomanik nördinud.

Propaani turundusdirektori Jaan Tuule sõnul võib vanu balloone täita kuni selle aasta lõpuni. «Firmad pakuvad erinevaid variante, kes müüb uue ballooni soodsama hinnaga, aga meie ostame neid vanametalli hinnaga tagasi,» rääkis Tuul. Ühe ballooni eest makstakse 3,5 eurot. Tuule kinnitusel ei kehti nende firmas nõuet, et punase ballooni tagasitooja peab kindlasti uue asemele ostma. Kuuldes, et just nii nende Rapla teeninduses inimestele öeldi, lubab ta sealsetele töötajatele asja veel kord selgitada. «Ostame neid tagasi, et inimesed ei hakkaks neid kusagile loodusesse vedama,» rõhutas ta.

Kokkuostetud gaasiballoonid viib firma vanametalli kokkuostu, kuid enne seda tuleb need degaseerida. Inimestel endil ei soovita ta seda teha. «Ei julge küll öelda, et keegi kodus peaks ventiili maha keerama ja siis ballooni kaks korda järjest veega täitma. Pealegi võib seal sees olla lisandeid ja neid kraanikausist alla lasta ei tohi,» manitses ta.

Teine majapidamisgaasi müüja Reola Gaas inimestelt kõigis müügipunktides vanu balloone tagasi ei osta, seda saab teha  valitud kohtades. Küll pakub firma selle aasta jooksul võimalust neid soodsama hinnaga uue vastu ringi vahetada. Kui 1. jaanuarist maksab uus balloon 72 eurot, siis praegu saab selle kätte paarkümmend eurot odavamalt.

Mõlemad gaasifirmad kinnitavad, et kui välja arvata uue ballooni soetamiskulu, mis peaks olema ühekordne väljaminek, gaasi hind balloonide vahetuse tõttu ei kalline.

Gaasifirmade sõnul pole balloonigaasi ostjaid vähemaks jäänud. «Pigem tuleb neid juurde, sest elekter läks kallimaks,» tõdes Jaan Tuul. Eesti inimesed eelistavad viimasel ajal suurte balloonide asemel soetada väiksemaid, 11-kiloseid. «Need mahuvad sisseehitatud köögimööbli sisse paremini ära,» rääkis Tuul. Reola Gaasi ostu-müügiassistent Viktoria Monski sõnul on selles suuruses balloon laialt levinud ka gaasigrilli omanike seas.

Majandusministeeriumist öeldi, et vastavalt 2006. aastal vastu võetud määrusele on 1. jaanuarist keelatud täita balloone, mis ei vasta eurodirektiivile ja millel puudub selle direktiivi nõuete kohaselt paigaldatud Pii-märk.

«Mitte ükski säte ei piira ega ole piiranud enne seda kuupäeva täidetud balloonide kasutamist,» toonitas ministeeriumi pressiesindaja Gea Otsa.

Uue ja vana gaasiballooni hinnad

Reola Gaas

•    Vana gaasiballooni (21 kg) vahetus – 38 eurot

•    Uue gaasiballooni (17 kg) vahetus – 30 eurot

•    Uue ballooni kampaaniahind* 49.90, lisandub gaasi hind 30 eurot

•    Uue ballooni hind alates 1. jaanuarist 72 eurot, lisandub gaasi hind 30 eurot

Propaan

•    Vana gaasiballooni (21 kg) vahetus – 35 eurot

•    Uue gaasiballooni (17 kg) vahetus – 31 eurot

•    Uue ballooni kampaaniahind* 49.90 eurot, lisandub gaasi hind 31 eurot

•    Uue ballooni hind alates 1. jaanuarist 69 eurot, lisandub gaasi hind 31 eurot

*) kampaania kehtib neile, kes vahetavad vana ballooni uue vastu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles