Kas sõrmenukkide ragistamine põhjustab artriiti?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rusikas.
Rusikas. Foto: Panther Media / Scanpix

New Yorgi Erikirurgia haigla käeterapeut John Indalecio leiab, et senini ei ole piisavaid teaduslikke tõendeid, mis näitavad, et sõrmenukkide ragistamine liigesepõletikku ehk artriiti põhjustab.

Samas arvab Indalecio lugejatele antud vastuses, et kauaaegne harjumus sõrmenukke ragistada ehk naksutada võib mõjutada liigese tööd, kirjutab Huffington Post.

Liiges moodustub kahest erinevast luust, mis on kaetud kõhrega. Luid ühendab liigest ümbritsev sidekoeline kihn, mis teeb liigese hermeetiliselt suletuks. Kahe liigespinna vahele jääb liigese õõs, mis on täidetud liigesevedelikuga ehk sünoviaalvedelikuga. «Sünoviaalvedeliku funktsioon on muuta liikumine sujuvaks,» selgitas Indalecio.

«Kui sa hakkad sõrmenukke naksutama, tõmbub liiges lahti. Nõnda survet vähendades vabanevad sünoviaalvedelikust gaasid, mis tekitavad omakorda nn paugutamise häält – heli on nauditav naksutajale endale, kuid äärmiselt häiriv kõigile teistele juuresviibijatele,» sõnas käeterapeut.

Indalecio sõnul kulub umbes 30 minutit selleks, et süsihappegaas, lämmastik ja hapnik valguksid tagasi liigesevedelikku. «Seetõttu pead sa vahepeal ootama, kui tahad veel nn paugutamise häält kuulda,» selgitas mees.

«Sõrmenukkide naksutamine tundub mõnus, sest see venitab liigest ja stimuleerib närvilõpmeid. Kas see võib olla ohtlik? Kuigi see on ebatõenäoline, et sõrmenukkide ragistamine viib artriidini, võib see kaasa tuua ebastabiilsuse liigese sees ning käe haardetugevuse ja funktsioneerimise languse,» rääkis Indalecio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles