Ravimifirmade reklaamiraha veereb arstide kätte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Ravimifirmade toetussummad arstidele ja apteekritele on kaheksa aastaga kasvanud üle kahe korra.

Ravimitega seotud teadusüritusi korraldavad tootjad aga üha vähem, samuti jagatakse harvem raviminäidiseid, vahendas Äripäev Meditsiiniuudised.

Ravimiamet on ravimite müügiloa hoidjate reklaamiaruandeid kogunud viimased kaheksa aastat. Ameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk tõi välja, et ehkki müügiloa hoidjad pole arstidele, apteekritele ja farmatseutidele sel ajal oluliselt rohkem toetusi andnud, on toetusteks makstavad summad suurenenud 2,6 korda.

Võrreldes 2005. aastaga on isikute toetusteks makstavad summad kasvanud 2,2 korda ja ürituste puhul 3,6 korda. Mullu toetati üritusi enam kui 700 000 euro eest ja isikuid ligi 1,4 miljoni euro eest. Ürituste ja isikute toetajad on olnud valdavalt originaalravimite tootjad.

Kui 2010. aastal korraldati 1822 retseptiravimitega seotud üritust, siis mullu toimus neid 500 võrra vähem. Käsimüügiravimitega seotud üritusi on enim korraldatud 2009. aastal – 172, seejärel on ka nende ürituste arv stabiilselt vähenenud.

Kulutused sedalaadi teaduslikele üritustele Eestis ja mujal vähenesid esimesel kolmel aruandlusaastal, seejärel suurenesid kuni 2011. aastani ja eelmisel aastal olid jälle veidi tagasihoidlikumad – kokku ligi 1,2 miljoni euro eest.
Raviminäidiste jagamises on toimunud märkimisväärne vähenemine. Mullu anti neid arstidele ja apteekritele ligi kolm korda vähem – 57 588 pakendi asemel 19 215.

Loe pikemalt Äripäevast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles