Aiapidajatel pole mõtet suurpoodidele õunu pakkuda

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui supermarketid üldse aiapidajate õunu vastu võtavad, siis ainult väga kvaliteetseid.
Kui supermarketid üldse aiapidajate õunu vastu võtavad, siis ainult väga kvaliteetseid. Foto: Sille Annuk

Üldiselt supermarketid aiapidajate üleliigseid õunu vastu ei võta, kuna tänavuse hea õuna-aasta tõttu ubinaid poest niikuinii suurt ei osteta. Mõned poed võtavad küll aiapidajad jutule, kuid seavad seejuures ranged tingimused. 

Selverites on praegu müügil Rõngu Aia õun Krista ning Kadastiku Õunaaia sordid Koit ja Paradiisiõun. «Hetkel sellest ka piisab, sest ajal kui inimesed saavad õunu oma aiast ning maal elavatelt sugulastelt ja sõpradelt, on õunamüük supermarketites väike,» tõdes Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Seetõttu pole Selveril vajadust eraisikutelt õunu osta. «See oleks ka päris keerukas, sest koduaedade sordid, õunte kvaliteet ja vastupidavus on erinevad ning kokkuostu korraldamine ja transport erinevatest Eesti piirkondadest kulukas,» möönis Vilu.

Kohaliku õunakasvatajaga Rõngu Aed teeb juba aastaid koostööd ka Rimi Eesti Food AS. «Tarbijate nõudlus õunte järgi on praegu väga väike,» tõdes ettevõtte pressiesindaja Katrin Bats. Tänavu on väga hea õuna-aasta ning nende järgi poodi keegi suurt ei tule. «Seega, kui jaekaupmees võtab endale sisse suurema koguse kohalikku õuna, siis pole meil neid paraku kellelegi müüa,» tõdes Bats. Sarnane olukord on ka kõikide teiste puu- ja köögiviljadega. «On ju arusaadav, et kui inimene saab need kätte oma aiast, naabrilt või vanaemalt, siis ta ei tule neid poodi otsima,» lisas Bats.

Maxima kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid sõnas, et kui aiapidajad tahavad õunu vaid mõne kasti kaupa tuua, ei tasu logistika ja kvaliteedikontrolli korraldamine ei aiapidajale ega kauplusele ära. Maxima partneriteks on näiteks talupidajad, kes varustavad oma köögiviljadega vaid kolme-nelja regiooni kauplust. «Küll aga on aiapidajal võimalik ja kasulik müüa oma saaki Maxima kaupluste juures välimüügilaudadel,» soovitas Erilaid. «Oleme teinud paljudes kohtades vastavad välimüügiload ja väikemüüjad seda võimalust meie kaupluste juures ka agaralt kasutavad.»

Prisma soovitab aiapidajatel pakkuda oma tooteid pigem hulgimüüjatele või teha ise koostööd teiste aiapidajatega. «Toodete müüki võtmine eeldab suurele jaeketile ka toodete kontrolli, et pakutud tooted vastaks kõikidele nõuetele ja lubatule,» rääkis Prisma pressiesindaja Kadri Lainas, lisades: «Näiteks kvaliteediklassid, toote sordid jmt, mille täitmist meil põllumajandusamet regulaarselt kontrollib. Selles osas kehtivad suurtele jaekettidele siiski kõrgemad nõudmised kui lihtsale turumüüjale.»

Palju tingimusi

Samas lisas Lainas, et nad müüks Eesti aiapidajate saadusi oluliselt rohkem, kui neid rohkem pakkumas käidaks. Seda aga ei tehta, kuna kardetakse, et niikuinii ei ole suur jaekett kohalikust toodangust huvitatud. «Samuti peame arvestama ka klientide ootustega. Klient soovib osta Prismast kodumaist õuna siiski püsivamalt kui vaid näiteks kolmapäeva hommikul kümne ja üheteist vahel.»

Lainas toonitas, et kui aiapidajal on paberid korras ja toote kogused suuremad kui vaid korvi- või kastitäis, siis võtab Prisma õunad vastu. Prisma teeb koostööd Eesti põllumeestega ja pakub oma kauplustes ka Eestis kasvatatud puu- ja köögivilju. Toote hinnad sõltuvad alati hooajast, toodete kvaliteedist, pakkumisest ja nõudlusest ning mitmetest muudest teguritest.

ABC Supermarkets AS Juhatuse liige Andrus Põld ütles, et kohalikelt aiapidajatelt saavad nad tooteid vastu võtta juhul, kui aiapidaja tagab nõutava kvaliteedi ja tarnekindluse ning toodete kohaleveo kauplustesse. «Oleme valmis koostööks kohalike tootjatega ja soovime müüa oma kauplustes kodumaiseid tooteid,» lisas Põld.  

Kaubamaja Toidumaailm on Eesti õuna vastu võtnud juba aastaid. Praegugi on Kaubamajas müügil õunad Eesti talude õunaaedadest. «Aiapidajad võiksid aga pakkumises olla oluliselt aktiivsemad, kuna meie ise neid kõiki üles ei leia,» tõdes Kaubamaja turundusdirektor Anne-Liis Ostov, kelle sõnul on tänasel päeval talunike initsiatiiv pigem tagasihoidlik.

«Müügile võtmise kriteeriumiks on aga tõepoolest see, et õun on korralik ja kvaliteetne,» lisas Ostov. Samuti ei saa õunu kotitäie kaupa tuua, kuna Kaubamajal pole jõudu nii paljude hankijatega tegeleda. Minimaalne kogus on 50 kilogrammi ja kindlasti tuleks enne kohale tulekut ühendust võtta ja kohtumine kokku leppida. «Hinna määrab iga õunamüüja ikka ise,» lausus Ostov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles