Vaata, kuidas käib töö Eesti valmistoidu tehases

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raplamaal asuv Saarioineni Eesti tehas.
Raplamaal asuv Saarioineni Eesti tehas. Foto: Liis Velsker

Tarbija24 külastas Soome toidukontserni Saarioineni Eesti tehast Raplamaal, et näha, kuidas jõuab valmistoit tegelikult poeletile.

Kui ajakirjanikud tehase tootmisüksusesse kohale jõudsid, olid mitu hommikust vahetust juba tööpäeva lõpetanud. Nõnda ei saanud näha näiteks supi keetmist, ka lasanje oli juba ahju pistetud. Seega näeb video alguses, kuidas töötajad veel töövahendeid ja -pindu puhtaks küürivad. Silma saab peale heita veel viimaste omlettide, pannkookide ja ka salatite valmistamisele. Video lõppeb ühe toote pakendamisega.

Hiljuti algatas toiduliit teavituskampaania «Hea toit on valmis», millega ärgitab tarbijaid proovima Eesti tootjate valmistoite, et kummutada toodetega seotud müüte ja eksiarvamusi.

«Meie roll selles kampaanias ei ole mitte niivõrd enda esile tõstmine või soovimine, et keegi Saarioineni kangesti kiidaks. Meie eesmärk on pigem näidata, kuidas me töötame, millised on meie põhimõtted,» sõnas Saarioinen Eesti juhatuse liige Märt Vilbaum ja lisas: «Paraku on Eestis palju neid inimesi, kes peavad end toiduspetsialistiks ja on oma arvamusavaldustes ebaõiglased. Kui me palume neil siia tulla, et tutvustada oma ladu, siis nad keelduvad kohale tulemast.»

Saarioineni Eesti tehases kehtib kolm nn kvaliteedisüsteemi. Näiteks ühe reeglina ei tohi tehasest lahkuda ühtegi toodet, mida pole hoitud temperatuuril 2–6 kraadi. Samal temperatuuril toimub ka tarne. Maksimaalne toodete realiseerimisaeg on 15 päeva, mis tähendab, et toode peab poodi jõudmisel kõlbama müügiks veel 10 päeval.

Vilbaum, kes on firmat juhtinud aastast 1995, selgitas, et töötajate kogemus toiduga on väga pikaldane. «Me teame, millest me räägime. Ma arvan, et igast asjast, ka toidust, peab rääkima nii nagu ta on. Tahaksime, et need inimesed, kes toidu teemadel kaasa mõtlevad, näeksid tervikpilti ja mõistaksid ka valmistoidu tootmise tausta,» sõnas Vilbaum.

Saarioineni tehases töötab praegu 140 inimest, kellest tootmisega tegeleb ligi 100.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles