Lugejad tõstavad üleliigsed õunad kastiga maja ette

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunakast.
Õunakast. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tarbija24 üleskutsele, mida tänavuse suure ubinasaagiga peale hakata, vastanud lugejad leiavad, et kes moosi, veini või mahla teha ei jõua, võib üleliigsed õunad anda abivajajatele või need lihtsalt maja ees tasuta laiali jagada.

Lugejad soovitasid üleliigseid õunu pakkuda lastekodudele, koolidele, supiköökidele ja hooldekeskustele. «Lapsed on väga tänulikud värske ja tervisliku ampsu eest toidu juurde või vahepalaks,» kirjutas üks lugeja. «Meie lasteaias antakse praegu õhtuoote juurde õuna ja lapsed söövadki kõigepealt ära õuna ja mõned küsivad juurdegi. Lasteaiad ise õunu osta ei jaksa, sest toiduraha on iga lapse kohta piiratud.»

Mõned lugejad on üleliigsed õunad metsa loomadele viinud. «Samas võib õunakasti ka oma maja ette või mõne keldrikaupluse ukse taha panna. Või hoopis turu või kaupluse ette sildiga, et need on tasuta. Sellisel juhul oleksid need viie minutiga otsas,» leidis üks lugeja.  

Teinegi lugeja kirjutas, et on üleliigsed õunad kastiga möödujatele välja pannud. «Võetakse ühekaupa ja vahel tullakse koguni kilekotiga. Halvematel päevadel läheb kolm, parematel kümme ämbritäit või rohkemgi,» ütles lugeja, kes on iga nädal kaks või kolm kilekotitäit õunu ka lasteaiale andnud.

Kolmas lugeja rääkis, et on ubinad tänavale pannud sildiga «Võta õuna». Need, kes mööda läksid, ikka võtsid. «Ei viitsinud neid kuhugi vedada ega müüa. Peaasi, et raisku ei läheks ja kellegi päev paremaks muutuks.»

Toodi näide, et ühes Soome väikelinnas müüvad igal sügisel igas vanuses inimesed oma koduväravas õunu ja neist valmistatud moose. «Õunakilo eest küsib Soome memm kuni euro,» ütles lugeja.

Liis K. soovitas võimaluse korral vabatahtlike abiga organiseerida õunte kokkukogumine ja transport. «Õunad oleks otstarbekas viia ümberjaotamiseks mõnda jaotuspunkti, mis tegeleb inimeste abistamisega, näiteks Eesti Toidupanka, Eesti Lasterikaste Perede Liitu või Eesti Suurperede Abistamise Seltsi,» soovitas Liis K, kes lisas, et eelneval kokkuleppel oleksid täiendavate puuviljavarude üle rõõmsad kindlasti ka kohalikud lasteaiad ja koolid.

Tarbija24 uuris, kui hea meelega seltsid ja liidud aiapidajate õunu vastu võtavad. Lasterikaste perede liidu president Aage Õunap sõnas, et nemad võtavad õunu küll vastu, kuid kindlasti tuleks ette helistada, et leppida kokku üleandmise aeg ja koht. Samuti ütles suurperede abistamise seltsi juhatuse liige Mai Tuulas, et kõik üleliigsed õunad võib neile tuua. Seltskond vabatahtlikke aitab need Harjumaa piires suurperedele toimetada. Ka Eesti Toidupank võtab hea meelega vastu nii õunu kui ka muid sügisesi aiasaadusi.

Huvitavad retseptid

Lugejad soovitasid lisaks põnevaid retsepte. «Purustage õunad saumikseriga (lõigake välja ainult süda, koorida pole vaja), lisage mõni tilk sidrunimahla, et pruuniks ei läheks ja siis pange vastavalt selle, kas olete ökoinimene või mitte, kas agaavisiirupit või suhkrut. See segu pange karpidesse ja sügavkülma, talvel sulatage enne tarbimist ainult natuke üles, et jääkristallid jääksid sisse krõmpsuma - selline vinge naturaalne jäätis kogu perele. Ülitervislik. Nii võib teha pirnidega ka erinevaid segusid ja kui lisate mustsõstart, saate ilusa roosa värvi. Head proovimist!» kirjutas lugeja.

Teine lisas, et väga hea on õunakompott koos pihlakakobaratega. «Üldse õunamahlas sissetehtud pihlakakobarad sobivad väga hästi prae ja salati kõrvale.» Kolmas lugeja soovitas teha pihlakatega õunaveini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles