Mõõtmised näitavad: Eesti bussides võib impotendiks jääda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussiistmed.
Bussiistmed. Foto: Panther Media / Scanpix

Mõõtmised ja tohtrite hinnangud kinnitavad, et väikeste istmevahedega linnadevaheliste bussidega sõites – kõige väiksem istmevahe on Sarbussil – kaasneb terviserisk, mis algab seljavaevadest ja lõpeb impotentsusega.

Kuressaare-Tallinna bussiliinide istmevahede uurimine selgitas välja, et umbes pooled bussid ei vasta tehnonõuetele ning ei tohiks inimesi vedada, kirjutab ajaleht Meie Maa. On ilmselt kaks võimalust: a) kas bussid on kantud liiklusregistrisse pettuse teel või b) bussiistmete vahet on reguleeritud pärast liiklusregistrisse võtmist.

Olemasolevate andmete põhjal selgub, et näiteks Sarbussi väikebussiga ei tohiks inimesi Kuressaarest Tallinna ja tagasi vedada. Vahemik, kuhu tuli Meie Maa ajakirjanikul ära mahutada oma jalad (ehk istmepadja otsast kuni eelmise istme seljatoeni), oli joonlauda usaldades vaid 16,5 cm pikk. Sarbussi istmepadja pikkus oli ca 37,5 cm. Niisiis oli kahe istmerea vahe 54 cm.

Kui aga sooritada mõõtmine istuvast 186 cm pikkusest mehest, siis ristluust kuni põlvekedrani saame sentimeetreid 65. Seega tuleb 186-sentimeetrisel «koljatil» 12,5 cm jagu oma jalgu kuhugi mujale pista.

Teiste väikebusse kasutavate vedajate, nagu Sareta ja Kalle Busside puhul on istmevahe samuti väiksevõitu, kuid mõnevõrra siiski avaram – vastavalt 68 ja 63 cm. Lohutavamad arvud tulevad GoBusist (74) ja Sebest (78).

Arst tõi välja impotentsuse ohu

Meie Maa sai meditsiinilise hinnangu uroloogilt, kelle isik on toimetusele teada, kuid kes selle artikli kontekstis ei soovinud oma nime avaldada, kuna tegu ei ole ebaseadusliku juhtumiga.

Uroloog selgitas: «Ühistranspordi kasutamise kohta sundasendis ei ole kahjuks tehtud ühtegi uuringut, ehkki võiks. Kui kirjeldatud tingimustes – nimetatud istmevahe suurustega – kordub bussisõit mitu korda nädalas, julgen kindlalt nimetada selle kahjulikku mõju eeskätt seksuaalsusele ja urineerimisele, aga ka roojamisele.»

Uroloog lisas, et kui sagedasel väikebussiga sõitjal on ka muidu istuv eluviis, kerkib impotentsuse oht. «Mehel on väike vaagen, veri ei käi bussis sundasendis istudes hästi ringi ja temperatuur kubemepiirkonnas on liiga kõrge – teatud üldistuse saame vabalt teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles