Kairi Teniste: mootorikütusele müügimaks ei kehti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Teniste.
Kairi Teniste. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna Ettevõtlusameti juhi Kairi Teniste kinnitusel ei pea paika AS Eesti Statoili väide, mille kohaselt tõstab Tallinna müügimaks ka mootorikütuse hinda.


«ASi Eesti Statoil väide, mille kohaselt tõstab tuleva aasta 1. juulist Tallinnas jõustuv müügimaks mootorikütuse hinda pealinnas 15 kuni 20 senti liitri kohta, on vale - seadusest tulenevalt ei ole vedelkütuse müük müügimaksuga maksustatav,» seisab pöördumises.

Ettevõtlusameti teatel rakendatakse Tallinnas müügimaksu 1. juunist 2010. Vastavalt kohalike maksude seadusele (KoMS) maksab müügimaksu tegevuskohajärgselt kaupleja kaubandustegevuse seaduse mõistes, kes on registreeritud majandustegevuse registris ja tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.

Tallinna Ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul näeb seega KoMS ette, et müügimaksu maksavad üksnes kauplejad kaubandustegevuse seaduse mõttes, kes on registreeritud majandustegevuse registris ja tegutsevad jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.

«Vedelkütuse müüki reguleerib vedelkütuse seadus. Kuna vedelkütuse müügi puhul ei ole tegemist jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnaga kaubandustegevuse seaduse mõistes, ei ole vedelkütuse müük müügimaksuga maksustatav, mistõttu ei ole õige AS Eesti Statoil väide justkui müügimaksu kehtestamine tõstaks vedelkütuse hinda,» selgitas Teniste.

«Meie ja usutavasti ka meie klientide rõõm on suur, kuuldes, et müügimaksu mootorikütuste jaemüügis ei kehtestata,» kommenteeris ettevõtlusameti pöördumist Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo.

Samas lisas ta, et Tallinna linnas kehtestatava müügimaksu osas on olnud kättesaadav info täpselt sellises mahus ja sõnastuses, nagu see on ilmunud ka ajakirjanduses - sõnastus on väga napp ja jätab rohkelt ruumi küsimusteks.

«Kaupmeeste Liidu liikmena osalesime ka liidu korraldatud koosolekul, kus koondati küsimusi, mis tekkisid seoses müügimaksu kehtestamisega, et need edastada ka Tallinna Linnavalitsusele.

Oleme teadlikud, et mootorikütuste jaemüüki reguleerib vedelkütuse seadus, kuid AS Eesti Statoil on registreeritud ka jaemüüjana jaekaubanduse valdkonnas, mistõttu meie tegevusele rakendub ka kõik kaubandustegevuse seadusest tulenev.

Kokkuvõttes oleme tänulikud, et Tallinna Ettevõtlusamet oma määruse sõnastust täpsustas, kuid täpsustamist vajavaid valdkondi on kindlasti veel.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles