Laktoosi ei talu umbes veerand Eesti täiskasvanutest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid. Foto: SCANPIX

Piimasuhkru- ehk laktoositalumatust esineb Eesti täiskasvanud elanikkonnast kokku umbes veerandil – seda on mõnevõrra rohkem kui Soomes.

Laktoosivabu piimatooteid kohtab Eesti peolettidel üha rohkem ning piimatoodete valmistajate sõnul kasvab nende osakaal tulevikus ilmselt veelgi, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kuigi Soomes on tänaseks laktoosivabade toodete valik väga lai ning vastavad toidud on esile toodud ka söögikohtade menüüdes, esineb Tartu ülikooli kliinikumi sisekliiniku juhataja Margus Lemberi sõnul seal laktoositalumatust vähem kui meil. «Maailma aspektist vaadates on meil ikka väga palju inimesi, kes rõõska piima tarvitavad ja ensüümi aktiivsus on kõrge,» sõnas Lember.

Laktoositalumatus on pärilik ning tingitud inimese geneetilistest iseärasustest – selle põhjus peitub piimasuhkrut lagundava ensüümi aktiivsuse languses, mille tõttu laktoos peensooles enam ei imendu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles