Kaheaastane laps sattus haiglasse nikotiinimürgistusega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseameti mürgistusteabekeskuse spetsialistid on mures, et lapsevanemad ei peida e-sigarette väikelaste eest ära – käesoleval kuul toimetati seetõttu haiglasse üks kaheaastane laps.

E-sigarettide puhul on nikotiinimürgistuse oht, kuna e-sigaretid tunduvad süütud ja neid saab pea igal pool tõmmata. E-sigaretist tingitud nikotiinimürgistuse kahtlusega on mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 viimasel ajal pöördunud mitmed inimesed.

«Ühel inimesel tekkis nikotiinimürgistus ka näiteks e-sigareti aurusti purunemisest tänu korraks tugevamale imemisele, kui kannatanu sai korraga kogu nikotiiniannuse,» kirjeldas terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder üht juhtumit.

«Seni on infoliini kõnede põhjal tegu olnud rohkem täiskasvanud inimestega, ent oleme mures, kui e-sigareti täitepudelid on jäetud väikelastele kättesaadavaks,» tunnistas Oder. Käesoleval kuul oli viimane juhtum kaheaastase lapsega, kelle käeulatusse pudel jäetud oli. Laps vajas kiirabiga haiglasse toimetamist.

«Laps manustas kogu pudeli sisu, kuna antud kemikaalil pole turvapakendit,» lausus Oder. Väikelapsed on nikotiinimürgistuse suhtes eriti tundlikud, kuna nende mürgistused on raskemad ning ka teadvuskaotus tekib kiiremini.

Küll ei sisalda mitte kõik täitevedelikud nikotiini, ent see-eest kemikaali, mille täpset koostist on keeruline tootjatelt teada saada. Samuti on oluline, et igal pakendil oleks loetavalt kirjas nikotiini kogus. «Arutasime Põhjamaade mürgistusteabekeskustega augustis muude teemade hulgas ka e-sigarettide ja täitepakendite küsimust ning selgus, et mured ja õnnetused on erinevates riikides samad,» rääkis Oder.

Tervise Arengu Instituudi ekspert Tiiu Härm sõnas, et nikotiinimürgistuse juhtumid e-sigareti kasutamise puhul võivad esineda, kuna ei ole täpset ülevaadet, kui palju vedelat tööstuslikult töödeldud nikotiini satub organismi ja kuidas organism omaks võtab aurustatult hingamisteedesse viidud keemilist segu, sh nikotiin, propüleenglükool (hingamisteede ärritaja), glütseriin jt.

Seda, et taaslaetavate e-sigarettidega on oht nikotiini üle doseerida, toonitas ka Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Aile Kaasik. «Võimalik, et paljud inimesed ei oska halba enesetunnet või ka mõningaid sümptomeid e-sigaretiga seostada,» möönis Kaasik.

Lisaks lastele saab nikotiinimürgistus ohtlikuks kroonilisi haigusi põdevatele inimestele ja neile, kes koos suitsetamisega tarbivad ohtralt alkoholi ja ka narkootikume.

«Inimesed, kes seletamatu halva enesetundega EMOsse pöörduvad, peaksid kindlasti ütlema, et suitsetavad e-sigarette ja ka personal peaks rohkem sellekohaseid küsimusi esitama, kuna nikotiinimürgistuse sümptomid on sarnased paljudele haigustele,» rääkis Kaasik.

Oderi sõnul tunneb nikotiinimürgistuse ära kannatanul tekkinud suurenenud süljeeritusest, kaasneb iiveldus, oksendamine, kõhuvalu. Raske mürgistuse korral on võimalikud segadusseisund, psühhomotoorne agitatsioon, unisus, krambid ja teadvuskaotus.

Selliste nähtude ilmnemisel tuleb Kaasiku sõnul kiiresti erakorralise meditsiini osakonda pöörduda, kus toimub patsiendi jälgimine ja üldseisundi ravi. Sümptomid ilmnevad sageli kiiresti ja kestavad kergete mürgistuste korral umbes üks-kaks tundi, raskete mürgistuste korral 18-24 tundi.

Esmaabi

  •     Kannatanu tuleb teadvushäire korral panna lamama külili ja helistada 112
  •     Kuni kannatanu pole teadvust kaotanud, tasub edasiste tegevus- ja jälgimisjuhiste saamiseks helistada 16662
  •     Nikotiinimürgisuse korral võib vaja minna ka aktiivsütt, mille kogused on inimeseti erinevad
  •     Anda juua mittegaseeritud vett
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles