Valgustapeet vahetab lambid välja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgustapeet vahetab lambid välja?
Valgustapeet vahetab lambid välja? Foto: SCANPIX

Briti inseneride sõnul võib valgustav tapeet või seinakate järgneva kümne aasta jooksul tavapärase valgustuse välja vahetada.

Teadlased ja insenerid on arendamas dekoreerimismaterjale, mis samas ka valgustavad ruumi, kirjutab Daily Mail.

Uurijad jätkasid, et tulevikus võib peale valgustava tapeedi olla näiteks ka valgusega kardinad, värvi vahetavad rõivad ja isegi sellised lemmikloomatarbed.

Valgustapeedis on orgaanilised valgusdioodid ehk OLED (organic light emitting diodes). See tehnoloogia peaks järgneva paari aastaga muutma ka plasmatelereid, arvutimonitore ja mobiiltelefone.

Orgaanilised valgusdioodid kasutavad orgaanilist kelmet, mis on kaetud fluorestseeruvate molekulidega, mis elektrilaengu saades hõõguvad. Kuna nende pinge on madal – 3-5 volti, siis saab nende puhul kasutada päikesepaneele või patareisid.

Suurbritannias arendab valgustavat tapeeti firma LOMOX Ltd, mille juhi Ken Lacey kinnitusel peaks uue tehnoloogiaga tooted müügile jõudma paari aasta pärast.

Orgaanilisi valgusdioode on arendatud juba mitu aastat, kuid siiani on need väga kallid. Neid on raske kasutada suurtes monitorides ja nende eluiga on üsna lühike.

Lacey sõnul on neil väljatöötamisel uut tüüpi OLED, mis on odavamad ja peavad kauem vastu.

«Neid võib panna kõikjale, kas või dekoreerimismaterjalidesse. See tehnoloogia lubab painduvad ekraanid või monitorid kokku rullida. Ka pakub see välisvalgustusele efektiivset alternatiivi,» selgitas Lacey.

Pimedas valgustavad tapeedid pidavat hoidma rohkem energiat kokku kui praegused energiat säästvad lambipirnid.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles