Eesti supermarketite kalakastidest saavad Hiinas pildiraamid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakast.
Kalakast. Foto: Rainer Pesti

Penoplastist kalakastid, millega meie suurematesse poodidesse kala transporditakse, jõuavad Ragn-Sellsi jäätmejaama ja sealt edasi Hiinasse, kus neist pildiraame valmistatakse. Need omakorda müüakse suuresti tagasi eurooplastele ja ameeriklastele.

Ragn-Sells AS turundusjuht Rainer Pesti rääkis, et näiteks Prisma ja Rimi kauplustest ning teistest suurematest kaubanduskeskustest saabunud kalakastid, aga ka muu penoplast pressitakse jäätmejaamas kokku kuubikuteks, mis edasi Hiinasse saadetakse.

«See näitab suurepäraselt tänaseid taaskasutusvõimalusi ja mõnes mõttes ka ressursivajadust,» ütles Pesti. «Need kastid valmistatakse Hiinas, kalaga täidetakse Norras, kust jõuavad need Eestisse. Meie pressime kastid siin kokku, saadame uuesti Hiinasse, kus neist omakorda pildiraamid valmistatakse, mida taas Euroopas ja Ameerikas müüakse,» selgitas Pesti.

«Nii on paljude asjadega, et neid sorteerides saab neid taaskasutada ja vaatamata ulmeliselt pikana tunduva teekonnana on see kokkuvõttes ikkagi keskkonnasõbralikum kui võtta tooraine loodusest,» lisas Pesti.

Eestis töödeldakse materjali ümber minimaalselt. Kõige tuntum on Järvakandi klaasivabrik, kus töödeldakse ümber pudeleid.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles