E-sigarette kasutavate USA noorte seas levib ohtlik trend

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret.
E-sigaret. Foto: Reuters / Scanpix

E-sigarette suitsetavad USA noored kasutavad enda pilve tõmbamiseks uut sünteetilist vedelikku, mida teatakse nime all «Blue Blossoms» («Sinised õied»), ja mis tekitab sarnaseid psüühilisi efekte nagu marihuaana, Spice/K2 ja ecstasy, kui seda läbi e-sigareti tõmmata.

Californias asuva kliiniku Morningside Recovery juht ja peaterapeut dr Gerald Grosso paneb lapsevanematele südamele, et noorte seas leviv trend on ohtlik, vahendab Fox News.

«Blue Blossoms» ja teised legaalsed sünteetilised õlid on saadaval pea igas USA sigaripoes. Kui väidetakse, et antud vedelikud on alaealistele keelatud, siis tegelikult saavad teismelised need ikka kätte.

«Ained nagu «Blue Blossoms» tekitavad tunde, et nende kasutamine on ohutu, kuna neid saab legaalselt osta,» sõnas Grosso. «Inimestel, kes seda ainet kasutavad, tekivad samasugused efektid nagu marihuaana ja ecstasy kasutamisel,» lisas ta.   

Näiteks võivad selle vedeliku suitsetamisel tekkida moonutatud ajataju, eufooria, vähenenud teadvus ja südame löögisageduse tõus. Grosso selgitas, et «Blue Blossoms» on liiga uus, et oleks tõendeid, kas see on sõltuvusttekitava iseloomuga ja kestvate kõrvalmõjudega, kuid juba praegu kuritarvitatakse seda ainet.

Lapsevanemad peavad olema teadlikud, et teismelised võivad kasutada e-sigarette, et neis uusi legaalseid «narkootikume» suitsetada. Lapsed võivad suitsetada neid ka kodus, kuna e-sigaretti tõmmates ei teki tavalisele sigaretile omast lõhna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles