Marimekkot süüdistatakse taas plagiaadis

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marimekko kangas, mis on süüdistuste kohaselt plagiaat.
Marimekko kangas, mis on süüdistuste kohaselt plagiaat. Foto: Peeter Langovits

Soome kunstnik süüdistab Marimekkot plagiaadis. Tegemist on juba kolmanda plagiaadiskandaaliga, mis Marimekkot selle aasta jooksul tabanud on.

Selle aasta mai lõpus tuli ilmsiks, et tuntud Soome rõiva- ja tekstiilibrändi Marimekko kangas on Ukraina rahvakunstniku maali plagiaat.

Kristiina Isola poolt 2007. aastal Marimekkole kujundatud kangas «Metsänväki» («Metsarahvas») oli koopia Ukraina kunstniku Maria Primatšenko maalist «Rott teel».

«Rott teel» on joonistatud 1960. aastatel. Seejuures kasutatati kanga motiivi ka ühel Finnairi lennukil, millelt sarnasust tähele panema hakati. Isola tunnistas, et kopeeris teise kunstniku tööd.

Samuti kahtlustas Briti kirjastus Random House, et Marimekko üks mustritest on kopeeritud lasteraamatust.

Nüüd on Marimekko uues plagiaadiskandaalis. Seekord süüdistab brändi Soome kunstnik Heljä Liukko-Sundström, kes leiab, et Marimekko uude sarja kuuluv kangas on sarnane 1980ndatel loodud kinkeplaadiga, millel kujutatakse viljapõldu, teatas Helsingin Sanomat.

Liukko-Sundström ütles, et ei suutnud algul seda uskuda, kuid pikemalt uurides oli tema jaoks selge, et tegemist on plagiaadiga. Ta soovib tõstatada avaliku diskussiooni ning leiab, et teistelt töödelt võib inspiratsiooni saada, kuid neid ei tohiks nõusolekuta kopeerida.

Marimekko eitab Liukko-Sundströmi kopeerimist. Marimekko sõnul on kangal kodumaised elemendid pilliroog, meri ja taevas, mis on kõigile tuttavad.

Vaata sarnasust siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles