Venemaalt tulnud turist ostab palju hinda vaatamata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ufaast Tallinna tulnud perekond Zahharov kiitis Eestit. Meelehärmi valmistas neile vaid tõik, et piiril tuli oodata viis tundi.  Ostudele plaanivad nad siin kulutada ligi 80 000 krooni.
Ufaast Tallinna tulnud perekond Zahharov kiitis Eestit. Meelehärmi valmistas neile vaid tõik, et piiril tuli oodata viis tundi. Ostudele plaanivad nad siin kulutada ligi 80 000 krooni. Foto: Peeter Langovits

Nädalavahetusel täitusid Tallinna kaubakeskused siia uut aastat vastu võtma tulnud Vene turistidega. Kaupmeeste hinnangul on nad väga head kliendid, sest ostavad sageli emotsioonide ajel ega vaata seejuures eriti hinda.



Tallinna kaubamaja naisterõivaste osakonnas oste teinud perekond Zahharov saabus Eestisse 3000 kilomeetri kauguselt Baškiiriast Ufaa linnast.



Perepea Aleksei kiitis Eestit ja Tallinna, kuid kurtis selle üle, et pidi saabudes Vene piiril viis tundi ootama. Eesti piiril võttis läbipääs seejuures aega vaid 20 minutit.



Tallinnas peatub pere tuttavate pool, ostudeks on Zahharovid planeerinud Eestis kulutada 5000 eurot ehk ligi 80 000 krooni. Hinnataseme kohta arvasid külalised, et tavakaup on Eestis küll kallim, kuid firmariided jälle odavamad.



Tallinna kaubamaja turundusspetsialisti Reet Aia tähelepanekute järgi on tänavu Venemaalt tulnud turiste mullusest rohkem, nad saabusid mõni päev varem ning viibivad siin tavapärasest pikemalt. Vene turistidest külastajate hulk suurenes järsult 30. detsembril.



«Eriti soositud on Ilumaailm, palju ostetakse parfüüme,» sõnas Aia. «Kiidetakse meie Ilumaailma laia kaubavalikut, aga meeleldi tehakse oste ka Naiste- ja Meestemaailmas ning Spordimaailmas. Ei osteta niivõrd suveniire ja kingitusi, kuivõrd tehakse praktilise meelega oste iseendale.»



Ka Viru keskuse juhi Ants Vasara sõnul oli tänavu aastavahetusel Vene turiste kaubakeskuses kõvasti rohkem, isegi ehk poole enam kui mullu.



«Venelased on alati head kliendid olnud, eriti aga veel aastavahetuse peomeeleolus, kui oste tehakse mitmekesi koos ja sageli emotsioonidele tuginedes,» rääkis ta.



Põhiliselt ostavad kaugelt tulnud venelased Eestist rõivaid ja jalatseid. Toiduainetest võetakse suveniiriks Kalevi šokolaadi ja Vana Tallinna, mis Venemaal tuntud ja hinnatud.



Kuna masu pole Venemaal veel nii suuri hinnamuutusi teinud, on Vasara hinnangul Eestis enamik kaupu odavamad ja uue aasta esimestel päevadel algasid ka suured hinnaalandused.



Vasara sõnul aitab müügile kaasa ka karge ilm, mistõttu ostetakse palju sooje rõivaid ja mütse. «Kui varem käis mõni terve talve peakatteta, siis nüüd tuleb see osta ja küllap läheb ka mõni kaugelt tulnu siit mütsiga ära,» nentis ta.



Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner kiitis samuti Vene ostjaid, keda on kaubamajas tema sõnul praegu väga palju. Põhiliselt soetavad nad rõivaid ja jalatseid. Stockmannnil on kauplus ka Moskvas, kuid seal on hinnad kõrgemad.



Nordic Hotel Forumis oli tegevjuht Feliks Mägusa hinnangul tänavu Vene turiste umbes veerandi võrra rohkem. Rohkem tulu tõi aastavahetus, mil pidutseti kohapeal. Ülejäänud päevadel jätsid aga Vene külastajad hotelli restoranidesse ja baaridesse vähem raha kui varem, einestades rohkem linnas, täheldas Mägus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles