89-eurosed kingad läksid inetuks juba kuu ajaga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingad
Kingad Foto: SCANPIX

Maikuus Tallinnas Rocca al Mare kaubanduskeskusest asuvast kauplusest Baggys 89-eurosed kingad ostnud klient pöördus nii ettevõtte kui ka tarbijakaebuste komisjoni poole, kuna kingadel tekkisid juba kuu ajaga praod. Kaupleja sõnul oli tegemist jalatsite loomuliku kulumisega.

Juuni alguses esitas tarbija kauplejale avalduse, milles soovis tagasi kingade eest tasutud 89 eurot, kuna neil ilmnesid puudused – vasakul poolpaaril praod, lakitud osas praod. Kaupleja ei olnud nõus kliendi pretensiooni rahuldama, leides et kingadel esinevad defektid kuuluvad ekspluatatsioonidefektide liiki ja see on jalatsite loomulik kulum.

Klient pöördus seejärel tarbijakaitseameti poole ning esitas kaebuse tarbijakaebuste komisjonile. Tarbijakaitseametile saadetud vastuväidetes teatas kaupleja, et ta on nõus tarbijale raha tagastama, kui ekspertiisiga selgitatakse, et tegemist on tootmisveaga. Samas arvas kaupleja, et võib-olla on jalatseid valesti kasutatud, sh kuivatatud küttekeha läheduses, jalatsitele on mõjunud temperatuurimuutused, neid on kasutatud halva ilmaga. Lähemalt kaupleja oma vastuväiteid ei põhjendanud ega lisanud kinnitavaid tõendeid.

Komisjon tegi eksperdi osavõtul jalatsite vaatluse. Selgus, et vasaku jalatsi lakikiht on pragunenud murdekohast ning kvaliteetne lakknahk suvetingimustes kasutamisel selliselt katki ei lähe. Leiti, et lakikiht pole hästi kinnitatud. Komisjoni kinnitusel on jalatsitel on materjalist tulenev viga, mis ei ole kõrvaldatav.

Komisjoni istungil avaldas kaupleja esindaja, et nad on nõus pakkuma tarbijale sama hinna eest muud müügil olevat kaupa. Tarbija sellega ei nõustunud. Tarbijakaebuste komisjon otsustas, et kaebus on põhjendatud ja see kuulub rahuldamisele. Kaupleja esindaja nõustus jalatsite eest saadud rahasumma 89 eurot tarbijale tagasi maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles