Mida teha, et suvekingi saaks ka järgmisel aastal kanda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvekingad säilitavad hea väljanägemise ainult siis, kui nende eest hoolitsetakse.
Suvekingad säilitavad hea väljanägemise ainult siis, kui nende eest hoolitsetakse. Foto: SCANPIX

Suurim karuteene, mida inimene oma jalavarjudele teha saab, on need hooaja lõpus lihtsalt kappi ära panna. Tegelikult vajavad ka suvekingad  enne talvepuhkust korralikku hoolitsust.

«Sarnaselt teiste hooajakaupadega tuleb ka jalatseid enne talvepuhkusele saatmist selleks korralikult ette valmistada,» rääkis ABC Kinga turundusjuht Lauri Jürisoo. Hoiustamisajal on kingade suurimad vaenlased tolm ja niiskus.

«Olenemata sellest, kas tegu on nahkse suvekinga, tekstiilist vabaajajalatsi või  tehismaterjalist jalavarjuga, on tarvis iga jalanõu esmalt tolmust ja mustusest puhtaks pühkida,» jagas Jürisoo soovitusi.  Kõige paremini sobib selleks mõni pehme lapp või švamm. Niisked jalanõud tuleb kuivatada toatemperatuuril, aga mitte neid radiaatoritele või teistele küttekehadele asetades, sest kõrge temperatuur kahjustab jalanõusid. Nende kuivamine peab toimuma loomulikul teel.

«Tekstiilist ja tehisnahast valmistatud jalatsitega on lihtne – neile piisab ainult puhastamisest, sest tekstiil ja tehisnahk kingakreemi ei vaja!» rääkis asjatundja.

Nahkkinga kreemita

Nahkjalanõu vajab aga kindlasti kreemitamist. Suvekinga võib kreemitada, kas värvitu kingakreemiga või valides sobiliku tooni kreemi vastavalt kinga värvusele. «Kui teada on, et sileda näonaha saladuseks on hea näokreem, siis kingade kohta kehtib tegelikkuses sama – kingi kreemitades ei teki kingadele kortse ega murdekohti,» kinnitas kingamüüja. Kinga kattev nahk säilib kreemitades elastse ja pehmena ning king näeb mitu hooaega ilus välja.

Peale kinga kreemitamist on oluline lasta kreemil imenduda ligi 20 minutit ning kinga peale jäänud kreemijäägid hiljem pehme riidest lapiga ära pühkida. Kõige lõpuks tuleb king pehme lapi või villase riidetükiga läikima poleerida.

Enne kingade kappi panemist võiks lasta neil veel toasoojas kuivada, sest oluline on, et kingad ei jääks niiskeks, sest see soodustab hallituse teket.

«Samuti tasub meeles pidada, et oluline on hoiustada kingi kingakarpides või vastavates hoiustamiskastikestes,» pani Jürisoo inimestele südamele.

Nii võib omanik mureta olla, sest kingadele ei pääse ligi tolm ja mustus. Selleks et säiliks kinga kena vorm ning kuju, soovitatakse kingade sisse panna spetsiaalsed kinga toestavad vormihoidjad või kokku pressitud ajalehepaberit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles