Ruussaar: e-sigarettide ostmine peaks olema lastele keelatud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret ja täitepudelid.
E-sigaret ja täitepudelid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ajakirjanik Ainar Ruussaar leidis, et e-sigarettide teema vajab kindlasti õiguslikku regulatsiooni ning kindlasti peaks e-sigarettide ostmine olema lastele keelatud.

«Olen suitsetaja, mul on e-sigarett, mida teen haruharva, tavaline sigarett tundub omasem ja sisseharjunum. E-sigarett on loomulikult kahjulik, kuna nikotiin on tervisele kahjulik ning loomulikult on e-sigarett tervislikum kui tavaline sigarett,» sõnas Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Olen juba paarkümmend aastat mittesuitsetaja, olen märganud, et e-sigarette kasutatakse üha rohkem. Pean ütlema, et e-sigareti suitsupahvakas oli äratuntavalt piibutubaka lõhnaga, selle tekitaja ütles, et see on veeaur, aga suitsetaja nina ei tunne vahet enam, minu oma tunneb,» rääkis ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Kindlasti on e-sigarett samm edasi, see on suitsetajale endale vähem kahjulik, häirib ka ülejäänusid vähem. Probleem on ilmselt fanaatilistes tegelastes, kes tahavad kõik ja paugupealt ära keelata. Kui viimati suitsetamisele piiranguid kehtestati, võis kommentaariumeist lugeda avaldusi, justkui suitsetajad käivad näiteks bussipeatustes spetsiaalselt talle suitsu peale puhumas ja midagi taolist. Ilmselt mõne inimese närvikava on liiga trimmis ja sellistega pole midagi peale hakata,» leidis ettevõtja Heldur Meerits.

«Seadus ei piira kuidagi e-sigarettide müüki, samm number üks võiks olla, et see võiks lastele olla kättesaamatu, tegemist on sõltuvust tekitava mürkaine – nikotiiniga. Kui me tõdesime siin Helduriga suitsetajana, et e-sigaretid on samm tervislikuma keskkonna poole, siis kui suruda e-sigarettide suitsetamine samasse seisu pabersigarettidega, kaotab see oma mõtte,» rääkis Ruussaar.

«Oleme Euroopas jõudnud kultuuriliselt olukorda, kus suitsetamine pole enam pop, tihti retušeeritakse sigarett inimese sõrmede vahelt ajakirjafotol ära, poptähed on hakanud seda harjumust väga-väga häbenema,» tõi Hõbemägi välja. E-sigarettide vabalt tõmbamine kõikjal võib tema sõnul tuua lapsi sigarettide suitsetamise juurde.

«Suitsetamine on ka natuke kommunikatiivne tegevus: me kohtume ka e-sigaretile üle läinud kolleegidega suitsetajatele mõeldud ruumis, suitsunurk on mingi osa organisatsiooni kommunikatsioonis,» tõdes Ruussaar.

«Ilmseid fakte ei maksaks siiski eitada. Kui meenutan oma kooliaega, mil meile tehti suitsetamisevastast propagandat, siis rajanes see kahele argumendile: et üks sigarett tapab hobuse ja teine oli see, et saad peaaegu kindlasti kopsuvähi. Ühtegi suitsetavat hobust ma tollal polnud näinud ja ei osanud selle argumendi suhtes seisukohta võtta ja mis puudutas kindlat kopsuvähi saamist, siis nägin nagu 70-aastaseid suitsetavaid vanamehi ja tundus, et ka selles osas valetati. Nüüd on vahepeal aega mööda läinud, olen teada saanud, mis on reaalne kopsuvähi tõenäosuse protsent, aga tahaksin näha, kas tervise propagandistidel ka nagu nii palju mune on, et nad ise selle numbri julgevad välja öelda,» rääkis Meerits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles