Inspireeriv, nupukas, mõtlemapanev

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menukas väljapanek: paljud käisid uudistamas ökodisaini.
Menukas väljapanek: paljud käisid uudistamas ökodisaini. Foto: Peeter Langovits

Helsingis toimunud järjekordsel Habitarel anti vahvaid sisustusideid ja  näidati hulgaliselt uut disaini, pidades silmas inimese elukaart imikust pensionärini.

Kui Habitare töötubades pöörati pilgud tulevikku ning asjatundjad arutasid, millist kodu-, töö- ja õpikeskkonda inimesed edaspidi vajavad ja kuidas mõjutavad need ootused tooteloojate tööd, siis messiboksides esitleti uusimat mööbli-, valgusti- ja tekstiilidisaini ning sisustusideid.

Säästkem ja uuskasutagem!
Messi paeluvaimas piirkonnas, disainialal «ahead!» esitleti Habitare projekteerimisvõistluse finalistide töid. Seekordne teema «Unitila» («Unemaa») ärgitas 96 arhitektuuri- ja disainitudengit konkureerima, aga näitusel on välja pandud ainult neli auhinnatud lahendust.

Unemaa võib olla vaid magamisase, aga ka paik, kus on hea unistada paremast maailmast; noored lasid fantaasial lennata ja kõik nende vanadest palkidest, paberist ja plastikust tehtud objektid said väga omanäolised.
Ka sel messil oli tähtsal kohal uuskasutus. Väljapanek «Trash Design» veenis, et pead tööle pannes ja moodsat tehnoloogiat rakendades saab nii tootmisjäätmetest kui ka oma aja ära elanud asjadest stiilseid esemesarju või unikaaleksemplare valmistada.

Muide, näituse kuraatori Isa Kukkapuro-Enbomi ja romudisainer Hendrik Enbomi sõnul läheb Habitarel välja pandud arhitektuursete rajatiste puit hiljem n-ö kolmandale ringile järide, toolide ja laudadena. Samuti toonitati säästliku mõtteviisi olulisust ökodisaini näitusel, millel osalejatele anti vabad käed puidu kasutamisel mööbli ja tarbeesemete valmistamiseks, kusjuures 20 protsenti võis tootes rakendada ka muid materjale. Selle näituse peapreemia läks Venemaal loomekoondise Ludi Architects loodud LED-valgustile, teise auhinna said Soome disainerite Rudi Merzi kapp ja Tero Kuituneni kokkupandav laud, mille plaati saab kasutada kandikuna. Ökodisaini eriauhind anti Timo Ripatti toolile Eve.

Sel aastal valiti taas eksponaate Soome disainimuuseumi Habitare kollektsiooni: 33 maailma tippdisaini teost, mis on ühtaegu nii ajatud (tuleviku)klassikud kui ka tänapäeva tooteloome, eetilise ja ökoloogilise disaini ilmekad näited. Tähelepanu pälvisid mööbel, tekstiilid ja tippdisainerite looming. Hindajad tõstsid esile näiteks jaapanlase Naoto Fukasawa, soomlase Ville Kokkoneni, sakslase Konstantin Grcici ja rootslanna Monica Försteri kavandatut.

Nagu ikka, näitasid oma loomingut tänavuse Kaj Francki disainiauhinna saanud moelooja ja professor Jasmiine Julin-Aro ning Soome disainifoorumi noore disaineri aastaauhinna pälvinud Mari Isopahkala ja Iina Vuorivirta. Viimatinimetatute tööde-tegemistega saab tutvuda ka Tallinna Disainiöö näitusel Rotermanni Elevaatoris.

Peavad ajaproovile vastu
Tuntud Soome firmade Artek, Marimekko, Luhta, Isku jt esitlustest jäi kõlama mõte, et aeg on lõpetada raiskamine ning eelistada tuleb  kvaliteetsest materjalist, ajaproovile vastu pidavaid esemeid.

Samast ideest on edukalt juhindunud Habitarel osalenud ja messiga rahule jäänud Eesti esindajad, sest nii spetsialistid kui ka huvilised võtsid hästi vastu vannifirma Balteco uued mudelid, Monika Järgi akustilised villasest vildist seinapaneelid ja kauni koemustriga linased saunatekstiilid, samuti Haapsalu uksetehase toodangu ja SU Valguse valguskastid, millega saab nii avalikes ruumides kui ka kodus meeleolu tekitada.

«Habitare andis hea ülevaate põhjala disainerite ja tootjate suundumustest. Mitte kusagil mujal maailmas ei panda nii suurt rõhku kvaliteetsetele ja looduslikele materjalidele. Väga vahvad olid tudengite väljapanekud ja näitus «Trash Design»,» nentis sisearhitekt ja disainer Hannelore Kääramees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles