Inimesed viisid Elioni ligi 700 vana arvutit ja telerit

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisorid.
Televiisorid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuu aega väldanud kampaania jooksul tõid inimesed Elioni poodidesse üle Eesti ühtekokku 298 arvutit ja 376 telerit, et vana seade soodushinnaga uue vastu välja vahetada.

Vana toote esindusse toonud klient sai uue soetada 30 eurot soodsamalt. Nelja aasta jooksul on Elion sarnaste kampaaniatega kogunud üle 3600 vana seadme.

Elioni audiovisuaalse valdkonna juhi Karel Kase sõnul on kasutamiskõlbmatutest elektri- ja elektroonikaseadmetest saanud üks kiiremini kasvav jäätmevoog. «Suurenenud tarbimine ning klientide kasvavad ootused tõukavad tootjad üha rohkem ja innovaatilisemaid seadmeid turule paiskama,» rääkis Kask.

Ta lisas: «Kasvav tootmismaht vajab ka aina rohkem toorainet. Kuna mitmete haruldaste metallide varud lõppevad prognooside kohaselt 5–20 aasta jooksul, on lahenduseks sekundaarse tooraine n-ö kaevandamine ehk vanadest seadmetest saadud materjalide sorteerimine ja liigiti taaskasutusse suunamine.»

Kõik elektroonikaseadmed on jäätmeseaduse kohaselt probleemtooted, kuna sisaldavad keskkonnale ohtlikke aineid, mida ei tohi kindlasti tavaprügi hulka visata. Vana elektroonika sisaldab mitmeid keskkonda ja iseäranis vett saastavaid aktiivseid metalle ning orgaaniliselt mittelagunevaid plaste.

Keskkonnaohutu jäätmekäitluse korral lammutatakse elektroonikaromud osadeks. Töökorras arvuti- ja telerikomponendid saab võtta kasutusele varuosadena. Ülejäänust saadakse erinevaid metalle, plasti ja klaasi, mis kõik suunatakse uue toorainena taaskasutusse.

Kase hinnangul ei tea paljud inimesed, et elektroonikaromudest on võimalik tasuta keskkonnasõbralikult vabaneda. «Kui tarbija ostab näiteks uue arvuti, on tal lähtuvalt tootjavastutuse põhimõttest õigus vana arvuti samasse poodi tagastada ning kaupmees ei tohi vastuvõtmise eest tasu küsida,» selgitas ta.

Sama kehtib ka telerite, külmkappide, triikraudade, akudrellide ning teiste elektri- ja elektroonikaseadmete kohta. Pole ka määrav, mis kaubamärki nii uus kui ka vana toode kannavad. «Oluline on see, et tooted oleksid sama liiki ja kasutatavad samal otstarbel – siis on müüja on kohustatud vana seadme tasuta vastu võtma ning keskkonnale ohutult taaskasutusse suunatama,» ütles Kask.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles