Ravimiamet: e-sigaretid võivad olla tavasuitsudest ohutumad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret. Illustratiivne foto.
Sigaret. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Ravimiamet nõustub, et e-sigaretid, mille ohutus ja kvaliteet on kontrollitud, võivad osutuda ohutumaks tavasuitsudest, kuid seda kinnitavad objektiivsed andmed ameti kinnitusel puuduvad.

Möödunud nädalal jättis Tartu halduskohus rahuldamata Zandera Ltd kaebuse, millega sooviti nelja 8–19,2 mg nikotiini sisaldavat e-sigaretitoodet turustada ja müüa ilma ravimi müügiloata.

Ravimiameti õigusnõunik Kaili Lellep kinnitas, et Tartu halduskohtu otsus toetab juba kehtivat praktikat ja seda ei muuda. «Ravimiamet on avaldanud, et tooted, mille nikotiinisisaldus tootes jääb alla 1,5 mg või mille kontsentratsioon ei ületa 4 mg/ml kohta, ei kuulu oma toime poolest määratlemisele ravimina. Selliseid tooteid võib müüa tavakaubana,» selgitas Lellep. Seega võivad poed vähese nikotiinisisaldusega täitevedelikke edasi müüa.

«Need tooted, mis ületavad viidatud nikotiini koguseid või sisaldavad viiteid ravimile, kuuluvad määratlemisele ravimina ning nende reklaamimine ja müük on lubatud pärast müügiloa väljastamist,» selgitas Lellep.

Kui ettevõte soovib enne turustamist veenduda, kas nikotiini sisaldav toode vastab ravimi mõistele või mitte, on tal õigus esitada ravimiametile toote määratlemise taotlus.

Ravim sõltuvushäirete raviks

Ravimiamet lähtub määratlemisel asjaolust, et elektroonilistes sigarettides kasutatav vedel alkaloid nikotiin on Maailma terviseorganisatsiooni poolt klassifitseeritud ravimi toimeainena ning seda kasutatakse sõltuvushäirete ravis, eelkõige nikotiinisõltuvuse ravis. Ravim peab vastama teatud kvaliteedi- ja ohutusstandarditele.

Paljud e-sigarettide pooldajad on välja toonud, et e-sigareti suitsetamine on palju ohutum tubakasuitsust. Uuringud on kinnitanud ka, et e-sigaret on koguni tõhus abimees suitsetamisest loobumisel. Ravimi müügiluba on ettevõtetel aga keeruline saada, mistõttu on kõrgema nikotiinisisaldusega e-sigarette tavatarbijatel pea võimatu legaalselt osta. Kas ravimiamet ei näe siinkohal ohtu, et nikotiinisõltlane jääb kahjulikuma tubakasuitsu juurde?

«Ravimiamet nõustub, et tooted, mille kvaliteet ja ohutus on kontrollitud, võivad osutuda ohutumaks tavasuitsust, kuid seda kinnitavad objektiivsed andmed puuduvad. Siiski tuleb arvestada, et tööstuslikult toodetud nikotiini puhul on tegemist väga mürgise ning sõltuvust tekitava ainega, mis suurtes kogustes kujutab tervisele ohtu,» selgitas Lellep.

Ravimiameti seisukohta toetab Lellepi kinnitusel ka Euroopa Komisjon, kes on juhtinud tähelepanu vajadusele määratleda nikotiini sisaldavad tooted ravimina. Samuti on Ühendkuningriigi valitus võtnud seisukoha, et toetab Komisjoni ettepanekut nikotiini sisalduse piiride kehtestamisel ja ravimi müügiloa nõudes. Kuni vastava regulatsiooni jõustumiseni julgustab valitsus taotlema neile toodetele ravimi müügiluba.

«Seega on astutud Euroopa Liidus samme, et ühtlustada e-sigarettide regulatsioon ning seada ravimi müügiloa nõue kõikides liikmesriikides,» kinnitas Lellep.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles