Lugeja küsib: millised on kulud, kui soovin naisest kohtus lahutada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kui ma soovin naisest lahutada ja naine ei ole nõus, siis mis kulud minul sellega kaasnevad kui annan kohtusse avalduse? Abielu lahutamise korral kohtus loetakse hagihinnaks tsiviilkohtumenetluse seadustiku § 132 1. lõike järgi 3500 eurot. Mida see tähendab, kas ma pean maksma sellise summa, et saada naiselt lahutus? Vara jagada ei ole palju, abielu jooksul on soetatud ühine auto, kuigi leian ka sellele rohkem õigust kui naisele, siis olgu las see läheb pooleks. Naine ei anna kiusu pärast lahutust. Meil on ka 2 last. Kui kaua võtab lahutus aega kohtu kaudu?» küsib mees.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Abielu lahutamise hagilt tuleb riigilõivu tasuda 100 eurot, kuid esitades hagiavalduse elektrooniliselt läbi e-toimiku veebikeskkonna, on riigilõivu suuruseks 75 eurot.

Kui soovite lisaks abielu lahutamise nõudele esitada kohtule ka ühisvara jagamise nõude, tuleb lisaks tasuda riigilõivu summas 300 eurot (läbi e-toimiku esitades 250 eurot). Kui saate ise hagiavalduse koostamisega hakkama ja spetsialisti abi ei vaja, piirduvad Teie kulud kohtumenetluse algatamisel riigilõivu(de) tasumisega.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles