Kuus reeglit ID-kaardi ja mobiil-ID turvaliseks kasutamiseks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Riigi infosüsteemi amet ning politsei- ja piirivalveamet soovitavad lähenevatele e-valimistele mõeldes järgida ID-kaardi ja m-ID kasutamisel kuut lihtsat turvareeglit.

ID-kaart ja m-ID on turvalised tööriistad veebiteenustesse sisse logimiseks ja digiallkirja andmiseks. Samas on pahalastel kõige mugavam kasutada ära just inimeste ettevaatamatust, seega on tark ka ID-kaardi ja m-ID kasutamisel järgida lihtsaid turvareegleid.

ID-kaardi ja m-ID turvalise kasutamise kuus kuldreeglit on:

1. Ära anna oma ID-kaarti, mobiil-ID-ga telefoni ega nende PIN-koode teiste kätte.

Kui ID-kaart või mobiil-ID koos PIN-koodidega satub pahatahtlike kätte, on neil võimalik teha sinu nimel tehinguid ja näha sinu isiklikke andmeid. Võetud kohustused jäävad sinu kanda.

2. Ära hoia PIN-koode koos ID-kaardiga või mobiil-ID telefoniga.

Õpi PIN-koodid pähe. Kui see ei õnnestu, kirjuta koodid salajasse kohta, vihjamata ID-kaardile või mobiil-ID-le.

3. Ära hoia ID-kaarti niisama kaardilugejas.

Pärast ID-kaardi elektroonilise kasutamise lõppu võta alati ID-kaart kaardilugejast välja.

4. Logi teenusest välja ja sulge veebilehitseja, kui oled toimingud lõpetanud.

Veebilehitsejad võivad mugavuse nimel PIN1-koodi ajutiselt meelde jätta. Seetõttu võib järgmisel arvutikasutajal õnnestuda mõnda veebiteenusesse sinu nime all sisse logida PIN1-koodi sisestamata.

5. Hoia oma arvuti puhtana ja tarkvara värskena.

Kasuta arvutis alati turvatarkvara. Laadi alla uuendused, mida pakuvad sinu operatsioonisüsteem, turvatarkvara, veebilehitseja ja ID-kaardi haldusvahend. Mõtle läbi, kuhu või kelle poole pöörduda, kui arvuti või telefon käitub kahtlaselt.

6. Kui sinu ID-kaart või PIN-koodid on varastatud või lootusetult kadunud, teata sellest kohe ID elektrooniliseks sulgemiseks telefoninumbril 1777. Kui kaob mobiil-ID-ga telefon, võta ühendust telefonioperaatoriga.

Pärast elektroonilise osa sulgemist saab ID-kaarti kasutada füüsilise isikut tõendava dokumendina. Kui kaart on kadunud või varastatud, pöördu politsei- ja piirivalveameti teenindussaali, et ka füüsiline dokument kehtetuks tunnistada. Kui mobiil-ID PIN-koodid on kadunud ja sa ei tea PUK-koodi, tuleb SIM-kaart mobiilioperaatori juures vahetada, sest mobiil-ID-le ei ole võimalik uusi PIN-koode väljastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles