Herkel: ENPA süüdistused on võrdlemisi tõsised

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin kipub elanike huvipuuduse tõttu aeguma.
Seagripivaktsiin kipub elanike huvipuuduse tõttu aeguma. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamb­lee (ENPA) võib Saksa poliitiku algatusel hakata arutama, kui suur osa oli seagripipandeemia väljakuulutamisel vaktsiinide müümisest huvitatud firmade lobitööl.



Saksa parlamendiliige, sotsiaaldemokraat Wolfgang Wodarg, kes on ENPA sotsiaalkomitee tervishoiu alamkomitee juht, taotleb ülejärgmisel nädalal Prantsusmaal Strasbourgis algaval istungjärgul kiireloomulist arutelu ja uurimist seagripi «võltspandeemia» asjus.



Meditsiinitaustaga poliitik Wodarg kinnitab oma algatatud tekstis, et Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eelmisel aastal välja kuulutatud seagripipandeemia (ehk ülemaailmne epideemia) aitas kaasa ravimifirmade patenteeritud gripi­vaktsiinide müügile.



Karm süüdistus


«Ravimifirmad mõjutasid teadlasi ja tervishoiustandardite eest vastutavaid ametiasutusi tõstma häiret valitsustes üle maailma ning panid neid raiskama nappe tervishoiuressursse ebaefektiivsele vaktsineerimisstrateegiale,» kirjutab Wodarg oma koduleheküljel avaldatud algatuses.



Ta kinnitab, et Euroopa Nõu­kogu liikmesriikides ja ka rahvusvahelisel tasandil tuleks toimunu kohta kiirelt uurimised algatada. Wodargi sõnul on tal ENPA liikmetest poliitikute seas piisavalt toetust, et arutelu jaanuari lõpus läbi viia.



ENPA Eesti delegatsiooni juht, riigikogu liige Andres Herkel (IRL) ütles, et tema poole Wodarg oma algatuse toetamiseks pöördunud ei ole. «Wodarg on esitanud võrdlemisi tõsiseid süüdistusi,» märkis ta. «Küllap tal on teatud usutavus sel teemal olemas ning asi on pälvinud rahvusvahelises meedias juba väga suurt huvi.»



Esialgu on küsimus siiski selles, kas ENPA võtab seagripiteema arutusele. 25. jaanuaril algava istungjärgu päevakorra eelnõus on olemas taotlus kiireloomuliseks aruteluks teemal «Võltspandeemia: terviserisk».



ENPA protseduurid näevad ette kaht võimalust küsimuste kiireloomuliselt päevakorda võtmiseks – ühel juhul toimuks lihtsalt ettekanne ning sellele järgnev debatt, teisel juhul koostataks kiirkorras aga ka dokument, mida arutada.



Uurimiseks kuluks kuid


Wodarg on taotlenud võltspandeemia teemal arutelu teise variandiga, kus tuleks esitada ka raport. Herkeli sõnul eeldaks nii mitmetahuline küsimus kindlasti tõsiseltvõetava raporti koostamiseks mitte mõnd päeva, vaid mitu kuud, ning sellist dokumenti oleks mõeldav arutada ENPA kevadisel istungjärgul.



Kuivõrd võiks ENPA arutelu aga reaalselt mõjutada ravimifirmade tegevust seagripi asjus ning nende vastavat lobitööd valitsuste suunal, ei riski Herkel veel hinnata. «Üldiselt kasutab ENPA pigem pehmeid mõjutusvahendeid, näiteks rahvusvahelisi konventsioone,» märkis ta.



Maailma Terviseorganisatsiooni esindaja Eestis Jarno Habicht ütles Postimehele, et võimalik arutelu ENPAs seagrippi puudutavate otsuste üle on teretulnud, kuna see suurendaks avalikkuse teadlikkust ning kasvataks läbipaistvust.



Habichti sõnul on Wodarg oma algatuses pööranud tähelepanu võimaliku huvide konflikti olemasolule WHOd nõustanud tervishoiuspetsialistide puhul, ent huvide konflikti vältimiseks on organisatsioonil juba olemas kindel reeglistik.



«Samuti on pandeemia defineerimise ja väljakuulutamise kohta oma reeglid, mis kujutavad endast 93 riigi kokkulepet,» märkis ta.



WHO kuulutas gripipandeemia välja 2009. aasta juunis, pärast kevadist epideemiat Mehhikos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles