Suusamüük sai lumest ja külmast vägeva tõuke

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanajumal on saatnud paksu lumekorra ja korralikud külmakraadid ning tänu neile on Viljandimaa suusarajad rahvast täis.
Vanajumal on saatnud paksu lumekorra ja korralikud külmakraadid ning tänu neile on Viljandimaa suusarajad rahvast täis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Talverõõmude nautijad on Viljandi spordipoodide varusid agaralt kahandanud ning mõnest kaubast on suisa nappus.


Kaubamajas Day Off asuva Hawaii Expressi poe sporditarvete müügi ja hoolduse spetsialist Inno Reimal ütles, et müük on olnud varem prognoositust tunduvalt suurem. Et kaubavarusid soetades võeti aluseks eelmiste aastate müük, on teatud pikkuses murdmaasuusad ja kepid ning osa lumelaudu juba otsas.



«Tellime neid juurde ja paari nädala pärast peaks seis jälle paremaks minema,» lubas Reimal.



Centrumis asuva Rademari kaupluse müüja-mehaanik Risto Kessa rääkis, et ehkki talv on alles poole peal, on suusavarustust ostetud juba rohkem kui varem terve hooaja peale kokku.



«Et mullu oli ostmine kesine, tellisime talvekaupu suhteliselt vähe ja need hakkavad otsa lõppema,» tõdes ta. Mure lahendatakse lisatellimustega.



Kessa sõnutsi saab odavama suusakomplekti ehk suusad, kepid ja saapad 2500 krooniga, parema varustuse eest tuleb aga maksta rohkem kui 5000 krooni. Uiskude keskmine hind on 800—900 krooni.



«Suuski ostetakse kõigile lastest pensionärideni,» kõneles müüja. «Pakume enamasti harrastajatele ja pühapäevasuusatajatele mõeldud odavamat kaupa, aga järjest enam soovitakse ka kallimaid suuski.»



Valuoja oru serval asuva kaupluse Klubisport omanik Loit Kivistik pole oma sõnutsi märganud, et inimesed hinna suhtes eriti tundlikud oleksid. «Kes tulevad teadlikult suuski ostma, on nõus kvaliteetse varustuse eest üsna palju maksma.»



Kivistiku andmetel ongi eriti hästi ostetud suusavarustust ja mullusega võrreldes on tõus kahekordne. Klubispordis laenutatakse lumelaudu ja mäesuuski, aga see äri on poeomaniku hinnangul tagasihoidlik. «Neid võetakse enamasti välisreisile minnes ja tundub, et eestlased ei käi Euroopa mägedel enam nii palju kui varem.»



Jakobsoni keskuses asuva Rakseri spordipoe rattamehaanik-müüja Oliver Kravets rääkis, et kuigi hinnad on eelmise aasta tasemel, kulgeb müük suurepäraselt.



«Mullu läks meil kehvasti, tänavu on ületatud juba eelmise talve kogumüük,» täpsustas ta.  Ostetakse nii murdmaa- kui mäesuuski, aga ka lumelaudu. «Hindu muidugi uuritakse ja püütakse hästi odavalt saada ning meie püüame ostjatele vastu tulla,» lisas Kravets.



Turu tänaval jalgrattapoodi pidav Jaan Joosep ütles, et talitarvete ost on olnud keskmine. «Inimestel on rahakott suhteliselt tühi ja nad tingivad palju,» nentis ta. Uute toodete kõrval pakutakse Jaan Joosepi poes kasutatud talvekaupu, enamasti uiske ja suusasaapaid.



Kuigi kõik Viljandi spordipoed hindasid uisumüügi korralikuks, tunnistasid kaupluste esindajad, et see jääb eelmiste aastate omale alla. Nad oletasid, et paljud soetasid endale uisud kolme aasta eest, kui Viljandis avati jäähall.



Klubispordi omanik Loit Kivistik lisas, et uisumaratoni eel osteti hästi matkauiske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles