Aspiriin võib muutuda Saksamaal retseptiravimiks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin
Aspiriin Foto: AP / Scanpix

Saksamaal arutatakse vajaduse üle muuta teatud käsimüügiravimite suuremas pakendis ostmine võimalikuks vaid retsepti alusel.


Näiteks aspiriini puhul jääks käsimüügiravimiks maksimaalselt 10-grammise atsetüülsalitsüülhappe sisaldusega pakend, mis vastab kahekümnele tavapärasele 500-milligrammise toimeainesisaldusega tabletile. Selline on Rahvusliku Ravimitootjate Liidu andmetel ka enimostetud pakend, vahendab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Ibuprofeeni puhul on soovitatud jätta retseptivabaks pakendid, mis sisaldavad kuni 8 grammi toimeainet. Diclofenac (Voltaren) peaks olema kättesaadav vaid retsepti alusel juhul, kui sisaldab rohkem kui 500 milligrammi toimeainet pakendi kohta.

Siiski on idee suhtes ka skeptiliselt meelestatud isikuid.

Bremeni farmatseut Bernd Mühlbauer sõnas, et aspiriin on küll efektiivne ravim, kuid see võib põhjustada ka tugevaid kõrvalnähte. Sellisel juhul peaks väljastama ravimi ostmiseks retsepti olenemata toimeaine kogusest.

Samas ravimiohutuse ameti juht Ulrich Hagemann leidis, et ettepanek on asjakohane, kuna oluline on vältida arusaama, et aspiriin, diklofenak ja ibuprofeen on ohutumad kui näiteks paratsetamool.

Föderaalne terviseministeerium kaalub ettepanekuid ka muude valuvaigistite retseptiravimiteks muutmise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles