Töökaotus paneb pered proovile

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masu ja ebakindlus tööturul panevad lastega pered proovile.
Masu ja ebakindlus tööturul panevad lastega pered proovile. Foto: Caro / Scanpix

Perekeskus Sina ja Mina ning raseduskriisi nõustamisega tegelev sihtasutus Väärtustades elu hakkavad kolmes Eesti maakonnas töötutele tasuta nõustamist pakkuma, et hoida majanduslikult raskel ajal pered koos ja paarisuhted korras.

Euroopa sotsiaalfondi toel saavad Viljandimaa, Harjumaa ja Lääne-Virumaa töötud aprillis-mais osaleda eneseabigruppides, kus tegeldakse nii laste ja vanemate vaheliste suhetega kui ka paarisuhetega.

Perekeskuse Sina ja Mina tegevjuht Ly Kasvandiku sõnul on oluline töötutele muu hulgas peresuhete osas nõu pakkuda, sest majanduslikult ebakindlal ajal on teistelt pereliikmetelt saadav tugi üks olulisemaid asju positiivse enesehinnangu säilitamisel.

Nõustamise vajalikkust tõestavad ka perekeskuse foorumisse postitatud kirjed, kus töökaotuse hirmus või siis juba oma ametist ilma jäänud isad-emad on mures selle pärast, et nad ei suuda oma probleemidega võideldes laste ees head nägu teha. Sarnaseid postitusi hakkas tulema kohe pärast seda, kui asjad keeruliseks läksid, märkis Kasvandik.

Nõustamises rohkem paarisuhetele keskenduva sihtasutuse Väärtustades elu juhatuse esimees Kaia Kapsta lisas, et majanduslikult ebakindel aeg on suurendanud lapseootel vanemate või siis juba lapsevanemateks saanud inimeste hirmu tuleviku ees.

Kapsta tõi näiteks paari, kus mees saab koondamisteate ja kodus on rasedusjärgse depressiooni all kannatav abikaasa. Sellisel juhul võib võimust võtta lausa katastroofimeeleolu ja puhkeda suured tülid.

Nõustamise abil püüab Väärtustades elu meeskond paaridele õpetada, kuidas erimeelsustega toime tulla, kuidas säilitada omavahelisi lähedasi suhteid ning kuidas hoida pere niivõrd tugev, et see peaks ka raskustele vastu.

Tasuta nõustamisgruppe tuleb kokku 25 ja infot nendes osalemise kohta saab kohalikest omavalitsustest. Samadel teemadel saab nõu küsida ka Sina ja Mina perefoorumist alajaotuse Tööelu alt. Muredele vastavad kahe tööpäeva jooksul perenõustajad ja psühholoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles