Külmunud torud võivad rahakotist viia kopsaka summa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud torude sulatamine auruga.
Külmunud torude sulatamine auruga. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Pealinna kriisikomisjon soovitas külmunud veetorudega hädas majaomanikel ohutust silmas pidades sulatustöö professionaalide hooleks jätta, kuid spetsialistide kohale kutsumine võib osutuda üsna kulukaks.

Tarbija24 helistas linnavõimude juhtnööride järgi Tallinna abitelefonile ja sai kolme firma andmed: Toruabi, Windair ja Veemees. Firmadest uurides selgus, et viimane torude sulatamisega ei tegele, küll aga kaks esimest.

Toruabi ja Windairi töömehed on valmis hädalistele appi tõttama üsna kiiresti, sest järjekordi pole kas üldse või on tõsise murega klienti võimalik teenindada väljapool järjekorda, nii paari tunni jooksul.

Selle paari tunniga peaks majaomanik aga ära käima sularahaautomaadi juures ja varuma kopsaka summa. Torusulatajate töötund maksab sõltuvalt vajaminevatest aparaatidest 700-960 krooni. Kui abikutsuja elab pealinnast väljas, lisanduvad sõidukulud.

Pea 1000-kroonise väljaminekuga tuleb arvestada ka juhul, kui töömehed saavad sulatamisega hakkama 15 või 30 minutiga. Et miinimumtasu võrdub ühe töötunni hinnaga, on mõlemad teenusepakkujad selgelt oma veebilehtedele kirja pannud.

Kes professionaalidele maksta ei jõua, peavad hakkama saama omal käel, kuid nagu Tallinna kriisikomisjoni liige Ain Valdmann täna teatas, võivad nii ohtu sattuda inimese tervis, elu ja vara.

Firma Toruabi juhataja asetäitja Rait Untera kahtles ka selles, et omal käel sulatamine kiireid tulemusi toob. Esiteks pole eraisikutel vastavaid töövahendeid nagu auruaparaadid, trafod või kuumavee survepesurid. Neid pole ka mõttekas soetada, sest on üsna kallid ja veetorude külmumist tuleb ühes majapidamises ette harva.

Nii jääbki majaomanikul üle keldrit või muud ruumi, kus torud külmunud on, näiteks soojapuhuri või elektriradiaatoriga soojendama asuda. Temperatuuri tõustes hakkavad ka torud sulama, kuid see võtab oluliselt kauem aega kui asjatundjate käe all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles