Rootsi autotööstuse lükkab käima kolmerattaline Smite?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis on valmimas uus kolmerattaline sõiduk Smite.
Rootsis on valmimas uus kolmerattaline sõiduk Smite. Foto: Tootja foto

Samal ajal kui Volvo ja Saab finantskriisi tõttu allamäge sõidavad, on rootslastel plaanis oma autotööstust elavdada väikese, kerge ja kelmika sõidukiga Smite.

Kolmerattaline Smite on ettevõtte Vehiconomics looming ja selle kallal on tööd tehtud juba 2007. aastast alates. Esialgsete plaanide järgi oleks vaid 130 kilogrammi kaaluv ja seetõttu ka pisku kütusega hakkama saav masin pidanud turul olema juba nüüd, kuid kriis tõmbas sellele lootusele kriipsu peale, kirjutas Rootsi E24.

Nüüd loodavad firma omanikud, et neile annab masina turuletoomiseks abikäe riik. Suurtele ja rasketele masinatele keskendunud autotööstus pole enam elujõuline, kuid kergemaid alternatiive pakkuvatel ettevõtetel on potentsiaali, arvas Vehiconomicsi juht Håkan Lutz.

Masina prototüüp on juba valmis, kui see tootmisesse läheb, kujuneb hinnaks 50 000-70 000 Rootsi krooni, Eesti rahas jääb summa 77 000-100 000 krooni kanti. Smite`i hakatakse ilmselt kokku panema Rootsis, kuid osad ostetakse sisse erinevatelt tootjatelt üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles