Oskusliku majandamise nõuanded memmele ja taadile

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Teame, et meie vanaemad ja vanaisad on osanud nutikalt majandada nii headel kui kehvematel aegadel, kuid siiski leidub nippe, mis aitaksid neilgi rohkem elu nautida ja tervise eest hoolitseda. Nõuandeid jagab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.

Nutikad ostud

Enne, kui toidukauba korvi panete, võrrelge seda teiste toodetega – vaadake kindlasti ka väikeses kirjas olevat liitri või kilogrammi maksumust.

Väikesi koguseid on alati soovitav osta kaalukaubana. Näiteks moodustab valmispakendatud 150-grammise vorstipaki hinnast üpris suure osa pakendi enda maksumus.Soovitav on vältida pooltooteid, mida saate kodus valmistades oluliselt odavamalt.

Turul on paljud hinnad madalamad, kuid kergesti riknevate toiduainete puhul jälgige hoolikalt kauba hoidmistingimusi ja värskust. Realiseerimise tähtaega tuleb jälgida ka poes, et ostukorvi satuks vaid värske toidukraam.

Kultuur teeb meele rõõmsaks

Vaba aja kulutusteks napib peale kõigi vajalike arvete maksmist tihtipeale raha. Kuid ka väikeste kuludega on võimalik oma hobide ja seltsieluga edukalt tegeleda.

Näiteks pakuvad eakatele suhtlemise, ajalehtede ja ajakirjade lugemise, võimlemise ja virgutamise, laulmise ja tantsimise võimalusi päevakodud. Raamatukogust leiab uusi raamatuid ning paljud etendused, näitused, kontserdid või kinopiletid on tihtipeale sooduspakkumises või hoopis tasuta.

Sanatooriumi- või spaakülastus võib tunduda küll liigse luksusena, kuid talveperioodil on nädala sees võimalik leida tavahinnast ligi poole soodsamaid pakkumisi vee- ja saunamõnude nautimiseks.

Soodsamad valikud rohupoes

Apteegis tasub uurida, kas väljakirjutatud originaalrohule on olemas ka geneeriline ravim. Need võivad erineda originaalist nii kuju, värvi, maitse kui ka kaubandusliku nimetuse poolest, kuid nad on identsed oma mõjult ja toimeainete sisalduselt. Kuna neid tootev firma pole investeerinud toote arendusse, on nad originaalravimitest kuni 30 protsenti soodsamad.

Rahakott pangas

Hoides raha pangas, laieneb teie rahale riigi garantii ning olete kaitstud ka raha hävimise või kadumise ohtude eest. Seega on turvalisem, kui raha on rahakotis nii palju, kui arvate sel päeval vaja minevat. Võimalusel makske ostude eest pangakaardiga. Kus ja kuhu raha kulus, näete pangaväljavõttelt ja ostutšekilt.

Püsikulud (kommunaalarved, telefon, telepakett, elektriarve) on kõige targem maksta pangas tasuta otsekorraldusega. Otsekorraldusega saadetakse igakuine teenusearve ka pangale. Pank tasub arve, võttes vajaliku summa kokkulepitud kuupäeval otse teie pangaarvelt maha. Otsekorralduse puhul võite olla kindel, et arve ei unune maksmata. Kui aga tahate ülekandeid siiski ise teha, on kõige mugavam ja kiirem teha ülekandeid internetipangas või pangaautomaadis.

Kui teete igakuiselt kokkuvõtteid, kuhu ja kui palju raha kulus, saate paremini planeerida järgmise kuu väljaminekud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles