Euro NCAP avaldas 2009. aasta turvalisemad autod

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Opel Astra.
Uus Opel Astra. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Kokkupõrketeste korraldav Euro NCAP avaldas esimest korda möödunud aasta viis kõige turvalisemat autot.


Edetabelit kroonib Volkswagen Golf VI, mida testiti esimest korda 2008. aastal veel vanade hindamiskriteeriumide järgi ning uuendati seejärel 2009. aastal.

Teiseks ja kolmandaks jäid hübriidautod, vastavalt Honda Insight ja Toyota Prius. Neljandale kohale jäi Hyundai i20. Viiendat kohta jäi aga jagama kolm autot - Toyota Avensis, Volvo XC60 ja Opel Astra.

Aasta kõige kehvemad tulemused saavutasid aga üldarvestuses kolm tärni pälvinud Suzuki Alto ja Toyota Urban Cruiser.

Kokku testis Euro NCAP 2009. aastal 33 automudelit, kasutades ühe mudeli kohta kokku kuni kolme eksemplari, kolme esiistet, nelja lapseistet ja tervet hulka varuosasid.

Üldhinnangu saamiseks tehakse ühe automudeliga tavaliselt neli kokkupõrketesti ja üks koostisosade test, seejärel hindab mudelit testitulemuste ning auto turvavarustuse ja omaduste järgi eskpert.

Autotootja palvel arvestas Euro NCAP 2009. aastal ka 2007/2008. aastal kokkupõrketestis osalenud autode tulemusi ning viis läbi vajalikud testid ja hindamised, et kohandada tulemusi uue hindamisskeemiga.

Euro NCAPi peasekretär dr Michiel van Ratingen märkis, et organisatsioon sai esimest korda välja rehkendada tulemused, mis näitavad auto üldist turvalisuse taset. «Kuigi need autod ületavad üksteist turvalisuse erinevates aspektides, näitab nende kuulumine esiviisikusse, et nad on aasta turvalisemate autode seas,» lisas ta.

Tänavu tõstab Euro NCAP täiskasvanud reisijate ohutuse viie tärni künnise 75-lt protsendilt 80-le protsendile ning lapsreisijate ohutuse viie tärni künnise 70-lt protsendilt 75-le protsendile. Jalakäijate turvalisuse künnis tõuseb 40 protsendini. Esimesed rangemate hindamiskriteeriumide järgi läbi viidud kokkupõrketestide tulemused avaldatakse 3. märtsil 2010.

Edetabel

1. VW Golf VI


2. Honda Insight


3. Toyota Prius


4. Hyundai i20


5. Toyota Avensis


5. Volvo XC60


5. Opel/Vauxhall Astra

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles