Tööpuudus on jätkuvalt elanike jaoks suurim probleem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Liis Treimann

Eesti kodanikele valmistavad kõige enam muret tööpuudus ja üleüldine majanduslik olukord, selgus täna tutvustatud Eurobaromeetri uuringust.

Probleemide pingereas jõudis mure tööpuuduse pärast esikohale juba 2008. aastal ning see on nüüd veelgi süvenenud, tõustes esile 68 protsendi inimeste vastustest.

Majandusliku olukorra pärast on mure küll pisut vähenenud, kuid püsib siiski enam kui poolte (53 protsenti) vastanute hingel.

«Teatud võnked probleemide tähtsuses sõltuvad meediakajastusest. Oktoobri lõpus-novembri alguses räägiti hästi palju tervishoiusüsteemi rahastamisest ja - hopsti! - tõusis mure tervishoiusüsteemi pärast 10 protsendilt 22-le,» rääkis TNS Emori analüütik Aivar Voog.

Samuti on tõusnud mure kuritegevuse pärast (12 protsendilt 19-le), mida Voog pidas näiteks Snelli tiigi lähedal toimunud kurikamõrva mõjuks.

Samas näiteks mullu kevadel palju räägitud maksude ja aktsiiside tõusu mõjul peeti makse suvel suuremaks probleemiks (13 protsenti) kui sügisel küsimustele vastates (7 protsenti).

Kunagine tipp-probleem - hinnatõus, mis veel aasta tagasi pani muretsema 45 protsenti vastanutest, on nüüd kukkunud marginaalse 10 protsendi peale.

«Kuigi praegu on pigem deflatsioon, tajuvad mõned ikkagi mingil määral hinnatõusu, ilmselt baseerub see tunnetuslikul arvamusel, kuna näiteks sissetulekud on vähenenud ja vajalikud kulutused omavad suuremat osakaalu rahakotist,» arvas Voog.

Eurobaromeetri uuringu raames viidi Eestis viimane küsitlus läbi mullu 23. oktoobrist 18. novembrini, küsitleti kokku 1006 Eestis elavat Euroopa Liidu kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles