Laste huvikaitsjad: ema või isa häbipostitamine tekitab lapselegi häbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlglaste nimekiri justiitsministeeriumi kodulehel.
Võlglaste nimekiri justiitsministeeriumi kodulehel. Foto: www.just.ee

Lapse Huvikaitse Koda väljendab muret selle üle, kas justiitsministeerium on kaalunud ja hinnanud elatisraha maksmisest kõrvalehoidvate vanemate häbiposti ehk avaliku nimekirja mõju, lähtudes lapse psühholoogilisest ja materiaalsest heaolust.

«Lapse huvides ei ole osalemine vanematevahelistes emotsionaalsetes vaidlustes elatise küsimuses ja lubamatu on nende teemade puhul lapse afišeermine meedias,» leidis huvikaitse koda tehtud avalduses.

Nende hinnangul kahjustab lapse huve oma isa või ema nime lugemine «avalikust häbipostist».

«Taoline häbipostitamine võib tekitada lapsele ebamugavustunnet ja häbi ning muudab lapse haavatavaks eakaaslaste seas ja seetõttu ei tunne ta end igapäevases suhtluskeskkonnas turvaliselt,» märkis Lapse Huvikaitse Koda.

Lapse Huvikaitse Koda on seisukohal, et lahuselav vanem peab täitma lapse ülalpidamiskohustust. Samas kahtleb koda kasutuselevõetud meetme efektiivsuses selle eesmärgi saavutamiseks.

Lapse õiguste konventsioonist tulenevalt on lapsel õigus suhtlemisele mõlema vanemaga nii nende koos- kui lahuselu korral ja vanemal on kohustus lapse ülalpidamine tagada ja suhtlemist võimaldada.

«Lapse huvides on, et ta saab ühe või teise vanema poolt mõjutamata kujundada oma suhte nii koos kui lahus elava vanemaga,» märkis huvikaitse koda.

Lapse ühest õigusest lähtuva eesmärgi nimel - tagada lapse ülalpidamises mõlema vanema osalemine - on ohtu seatud teine oluline lapse õigus: kasvada turvalises keskkonnas ja kujundada oma isiklik suhtumine ning suhted mõlema vanemaga.

«Leiame, et teemakohase diskussiooniga on vaja jätkata spetsialistide ringis, lähtudes lapse psühhosotsiaalsetest ja materiaalsetest huvidest,» teatas koda.

Lapse Huvikaitse Koja liikmed on Perede ja Laste Nõuandekeskus, MTÜ Hea Algus, Pelgulinna Lastekaitse Keskus, UNICEF Eesti Fond, Eesti Kasuperede Liit, Eesti Laste ja Noorte Hoolekandeasutuste Ühendus, Eesti Lastevanemate Liit, Rakvere Lastekaitse Ühing, Viljandi Lastekaitse Klubi, Nõmme Lastekaitse Liit, Ühendus Isade Eest, Eesti Lasterikaste Perede Liit, Caritas Eesti ja SOS Lasteküla Eesti Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles