Ajatu ilu Emajõe-äärses elurajoonis

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhuline ja avar: elutoast avanevad kaunid vaated nii majja kui aeda.
Õhuline ja avar: elutoast avanevad kaunid vaated nii majja kui aeda. Foto: Mihkel Maripuu

Kvissentali on kui mitte Eesti, siis vähemasti Tartu moodsaim ja terviklikem asum, kus tänu ilusale loodusele ja kaunile arhitektuurile lausa lust elada.


Paiga on koduks valinud isikupära hindavad inimesed, sest elurajooni kavandajad määrasid ala kolmeks tsooniks jagades tulevastele koduomanikele ka ehitustingimused. Näiteks Emajõe-äärsele Kapteni tänavale nägi detailplaneering ette moodsad lamekatusega eramud.



Soovide täitumine

Annelinnas elav pere, kes unistas oma majast ja oli juba paar aastat otsinud ülikoolilinnas sobivat krunti, sattus ühel päeval Kvissentali ja tundis, et just see koht on neile õige. Et neile olid silma jäänud Kalle Vellevoo projekteeritud valged tahukad, mindi pärast mõningast arupidamist arhitekti jutule ja uue kodu rajamine algas.



«Kuna nad olid mu varasemate töödega kursis, nägid nad vaimusilmas avarat, valgusküllast ja suurte akendega eramut,» meenutab arhitekt Vellevoog.


Alumisel korrusel paiknevad köök, suur üleriiete ja jalatsite garderoob, saunakompleks ja garaaž. Perenaine tunnistab, et nüüd maja tellides teaksid nad tahta ka eraldi aiatööriistade, muruniiduki, õuemööbli, grilli jms hoiuruumi.



Ülemisel korrusel asuvad lastetoad ja vanemate magamistuba, pesuruumid ja perenaise õmblustuba, mis on ühtlasi ka kabinet. «Ohverdasin päikesevalguse lastele,» osutab naine põhja poole avaneva aknaga töötoale.



Kui maja projekt oli ilmet võtmas ja tuli ka siselahendusele mõtlema hakata, kaasati arhitekti soovitusel Tiiu Truus, kellega Vellevoog on eri objektidel korduvalt koostööd teinud.



Stiilne ja väärikas

Nüüd on 240 m2 suurune väikeplokkidest laotud eramu Kvissentalis Vellevoo ja Truusi stiili ilmekas näide: üdini valges majas loovad helge ja koduse meeleolu avarad vaated, maast laeni uksed, õhuline trepp ja trepihall, väärikad puit ja looduskivi, disainkamin ja -valgustid, eritellimusmööbel. Sisearhitekt loob harmoonilise terviku, sest asjatundjana tunneb ta materjalide hingeelu ja oskab õige ja soodsa kokku sobitada.



«Maja peaks ajaproovile vastu pidama. Meie üks n-ö leivanumber on kõrged klaasuksed, mis on inspireeritud eestiaegsete funkmajade välisustest, ja teine elegantsete metallpiiretega õhulised trepid,» selgitab Truus.



Suurem osa eramu sisustusest on valminud Tartu kandis: uksed firmas Vinnal, trepipiirded Ars-Metallis, mööbel Jüri Värvi Sisustusgrupp OÜs. Nende tööd tunnustavad nii sisearhitekt kui ka pererahvas, sest viie aastaga pole midagi kulunud ega katki läinud. Päike on tumedaks peitsitud puitpõrandaid pisut pleegitanud, aga sellised elumärgid muudavad olemise veelgi hubasemaks.



Kodu ei saa kunagi päris valmis, alati on vaja midagi täiendada-uuendada-lisada. Sügisel kooliteed alustava tütre toas tuleb siis kahandada mängumaad ja teha ruumi õppimiskohale.



Aga kuna sisearhitekt on loonud ajatu põhilahenduse, on väga lihtne muudatusi teha. «Just sellepärast tasub kaasata sisearhitekt, et asjatundja tunneb (viimistlus)-materjale, on kursis disainiuudistega, oskab soovitada valgusteid, tekstiile jms,» räägib pererahvas, kes on oma elamisega väga rahul.



«Lisaks unikaalsele arhitektuurile (Kapteni tänavale on koos Vellevooga andnud näo arhitektid Vahur Sova ja Andres Kadarik – toim) on meil suviti ujumiskoht kiviviske kaugusel, külmal talveajal aga teeme sinna liuvälja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles