Keskpank: kaupmehed jätsid hinnad muutmata

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukorv.
Ostukorv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eesti Panga hinnakujunduse uuringu kohaselt vaatavad ettevõtjad toodete hindasid üle pigem just jaanuaris kui teistes kuudes. Sel aastal jäeti hinnad nõrga nõudluskeskkonna tõttu pigem muutmata.

Keskpanga analüüsi kohaselt jätkub eelmise aasta lõpus soetatud suurte laovarude tõttu järgnevatel kuudel aktsiisitõusu kandumine jaemüügi hindadesse. Eelkõige kehtib see tubakatoodete, mille hind jäi jaanuaris detsembriga võrreldavale tasemele, ja alkoholi kohta.

Võrreldes kõrgseisuga 2008. aasta oktoobris on Eesti hinnatase praeguseks langenud 1,8 protsenti. Kaubad on selle ajaga odavnenud 2,2 protsenti ja teenused 1,2 protsenti. Lisaks hindade alandamisele on ettevõtted reageerinud nõudluse vähenemisele kulude kokkuhoiuga. Eelmise aasta kolme kvartali seisuga vähenes ettevõtete müügitulu ettevõttestatistikale tuginedes keskeltläbi 23 protsenti. Kulusid kärpisid ettevõtted samal perioodil 20 protsendi võrra ning sealhulgas alanesid tööjõukulud 16 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles