Taaskasutusse jõudis üle 85 protsendi pudeleist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandipakendid viiakse vastuvõtupunktidest Eesti Pandipakendi loenduskeskusesse, kus pakendid sorteeritakse ja loendatakse, plasttaara ja purgid pressitakse kokku ning klaaspudelid purustatakse.
Pandipakendid viiakse vastuvõtupunktidest Eesti Pandipakendi loenduskeskusesse, kus pakendid sorteeritakse ja loendatakse, plasttaara ja purgid pressitakse kokku ning klaaspudelid purustatakse. Foto: Peeter Langovits

2009. aastal kogus Eesti Pandipakend ja suunas taaskasutusse 109 miljonit plast- ja 16 miljonit klaaspudelit ning 63 miljonit alumiiniumpurki - kokku 188 miljonit pandipakendit.


Materjaliliigiti koguti möödunud aastal joogipakendeid kokku rohkem, kui kehtiv pakendiseadus kohustas. Aasta jooksul müüki pandud klaaspudelitest võeti tagasi 85 protsenti, plastikpudelitest 89 protsenti ja alumiiniumpurkidest 55 protsenti.



Euroopa Liidu direktiive arvestava Eestis kohalduva pakendiaktsiisiseaduse kohaselt tõusevad pakendijäätmete taaskasutamise määrad alates 2012. aasta 1. jaanuarist klaas- ja plastpakendi puhul seniselt 75 protsendilt 85 protsendile. Alates selle aasta 1. jaanuarist metallpakendi vastavad taaskasutusmäärad juba tõusid seniselt 40 protsendilt 50 protsendile.



Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Peeter Raali sõnul ollakse kõrgemateks piirmääradeks valmis ja juba täna kogutakse tarbijatelt kokku rohkem joogipakendeid, kui pakendiaktsiisiseaduses kehtestatud ja kahe aasta pärast kehtima hakkavad uued miinimummäärad seda nõuavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles