Varastatud pangakaarti saab kasutada ka PIN-koodi teadmata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakse terminal.
Kaardimakse terminal. Foto: Sille Annuk

Briti teadlaste sõnul ei ole PIN-koodiga pangakaardid turvalised, sest kurjategijad on leidnud meetodi, kuidas kasutada varastatud pangakaarte PIN-koodi teadmata.


Teadlaste sõnul sisestatakse koos pangakaardiga kaardilugejasse kiilukujuline seade, mis jätab terminalile mulje, et sisestati õige kood. Tegelikult aga saab niimoodi maksta ükskõik millist koodi kasutades, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

«Oleme katsetanud enamiku Briti pankade välja antud kaarte. Nad on kõik sellise pettuse vastu kaitsetud,» ütles Steven Murdoch Cambridge'i ülikoolist.

Pettuse ohvriks langenud inimestel on oma õigusi hiljem väga raske kaitsta, sest pank väidab, et kaart tuvastati PIN-koodi abil ehk siis klient on olnud piisavalt hooletu, et kood on varastele kättesaadavaks saanud, kirjutas Physorg.

«Sellise pettuse läbiviimiseks vajalik tehnoloogia pole kuigi keeruline. Samas on seade ise niivõrd kompaktne, et seda saab poes kahtlust äratamata kasutada. Piisab ühest osavast kurjategijast, kes selliseid seadmeid ehitada oskab, et nendega oleks peagi varustatud paljud krediit- ja deebetkaartide vargad,» ütles Drimer.

Siiani on pangad väitnud, et kui kaart autoriseeriti PIN-koodi kasutades, siis on see klientide oma süü. Cambridge'i teadlaste töö valguses on sellist väidet edaspidi väga raske õigustada. Klientidel on täielik õigus väita, et pankade kasutatav turvalahendus ei ole tegelikult turvaline, mistõttu peaks kahjud kandma pank, mitte inimene, kellelt kaart varastati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles