Vastlakuklilt võib vahukoore asemel hoopis vahukreemi leida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fazeri pagar paneb värskeid kukleid karpidesse.
Fazeri pagar paneb värskeid kukleid karpidesse. Foto: Toomas Huik.

Vastlakuklite valik poes on suur, ent alati ei pruugi kõik pühademaiused ootustele vastata - näiteks kaunistab saiakest taimerasvast tehtud kreem, mis ei maitse sugugi õige vahukoore moodi.


Teisalt on kuklitesse paigutatud tervisele ohtlik säilitusaine, mis varjab ennast keeruka nime - naatriumbensoaat - taha. Lisaks võib sattuda ka kõvaks läinud saia otsa.

Kahes suures toidupoes - Rimis ja Prismas - müüdi viie erineva pagari kukleid. Paarilt kuklilt võis leida õige vahukoore, mõne sisse oli pandud ka jõhvika- või vaarikamoosi. Hagari pagari kukli sai oli aga kõvaks kuivanud.

Näiteks Rimi vastlakuklis, mis osutus kõigi maitseomaduste poolest parimaks, ei oldud kasutatud ühtki säilitusainet, vahele on pandud törts vaarikamoosi ning vahukoor saia peal on küll magusa, ent väga hea vahukoore maitsega. Kukkel maksis 7.50.

Fazeri köögi vastlakukkel maitses küll väga hea, suuresti tänu jõhvikamoosile, ent kahjuks oli kuklile pandud taimerasvast tehtud vahukoorekreem, mis polnud see õige. Peale selle võis sildilt leida teiste säilitusainete hulgas ka naatriumbensoaadi ehk E211, mida loetakse tervisele ohtlike ainete hulka. Kukkel maksis samuti 7.50.

Revali moosita vastlakukkel oli kõige odavam - 4.90, aga selles polnud moosi ning valge vaht meenutaski pigem vahukreemi. Neljases karbis müüdava Revali vaarikamoosiga kukli hinnaks tuli umbes 6.50.

Hagari vastlakuklil oli peal küll hea maitsega vahukoor, ent kukli saiaosa oli niivõrd kõvaks kuivanud, et terve kukli ärasöömine osutus ebameeldivaks ülesandeks. Kuklis polnud ka moosi. Söödud kuklitest oli see kõige halvem. Hind - 7.50.

Eesti Pagari kuklite karbilt võis lugeda, et rõõsa koore asemel on vahukreemi tegemiseks kasutatud hüdrogeenitud taimset rasva, sinna on sisse pandud naatriumbensoaati ning törtsuke jõhvikamoosi. Viieses karbis müüdava kukli hinnaks tuli 7.80.

Poe saialetist on võimalik ka tavalisi vastlasaia kukleid leida, millest ise kodus üks korralik vastlakukkel teha. Näiteks Eesti Pagari vastlasaiakese kuuene pakk maksis Rimis 14.50, mille puhul tuleb ühe saia hinnaks ilma vahukooreta 2.40 ning mis ei sisalda ohtlikke e-aineid. Ning kukli vahele saab panna täpselt sellist moosi või marju, mis endale kõige meelepärasem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles