Lumeküllus sillutab teed kummikute ajale

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaupluste hinnangul hakkab huvi kummikute vastu tasapisi kasvama, sest lumerohke talve järel saabuv kevad võib kaasa tuua üleujutusi.


Tulvadele tõotavad hoogu juurde anda täislastis veekogud. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu ütles, et praegu on jõgedes ja järvedes rohkem vett kui tavaliselt sel ajal.

Eile hommikul ulatus Võrtsjärve tase 108 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatlusposti nullpunkti ehk 58 sentimeetrit kõrgemale, kui on aastakümnete jooksul kujunenud selle kuupäeva keskmiseks.

Emajões voolas eile hommikul vesi 156 sentimeetrit üle Tartu vaatlusposti nullpunkti, mis teeb samuti 58 sentimeetrit keskmisest enam.

«Kuu varasema ajaga Võrreldes on Emajõgi alanenud 16 sentimeetrit ja Võrtsjärv küll 23 sentimeetrit, aga jääd ja lund on palju,» lausus Randpuu. «Väiksemate jõgede, näiteks Tarvastu ja Tänassilma veetase püsib üsna stabiilne ning erilist langust pole märgata.»

Hüdroloog nentis, et meil valitseb praegu tõeline südatalv: väljas on külm, lund palju ja veekogud paksu jää all. Paar päeva tagasi oli Võrtsjärvel jääkooriku paksus 48 sentimeetrit ning Emajõe keskel 41 ja äärtes koguni 57 sentimeetrit.

Ene Randpuu tõdes, et mida enam kevade poole, seda rohkem kerkib küsimusi, kas ja kui suur uputus ootab ees. Midagi kindlat väita on tema hinnangul praegu siiski ennatlik.

«Kõik sõltub ilmast — kuidas kevad pärale jõuab,» toonitas hüdroloog. «Meil on olnud lumerohkeid talvi, mil pikkade päikeseliste päevadega on lumi aurustunud nii tugevasti, et järvedesse ja jõgedesse polegi palju liigvett voolanud. Mida edasi, seda tugevamaks päikese mõju läheb.»

Suurt vett ei pruugi tulla ka siis, kui sula saabub tasapisi: kord pisut sulatab, siis jälle külmetab.

«Aga kui lund veel juurde sajab, nagu lubatakse, ja siis korraga tugevasti sulale läheb, uputab kindlasti,» ütles hüdroloog. «Olenemata sellest, kui järsku soe kevad saabub, ei pääse vähemasti linnas küll kuiva jalaga. Kui need suured lumevallid kõik sulama hakkavad...»

Randpuu lisas, et tal on mõttes endale kummikud valmis osta, sest neist saab varsti ilmselt nõutud kaup.

Bauhofi kaupluse müüja Marika Mikk ütles, et esimesed ettenägelikud huvilised on käinud juba kummikute kohta uurimas ja mõni on ka ostu sooritanud.

«Ütlevad, et tuleb sulaks valmis olla,» sõnas Mikk.

Mulgi Marketis asuva Hinnapommi kaupluse müüja Anne Anton lausus, et naistele ja lastele on praegu suurem valik kummikuid kui meestele, ladu asub aga pealinnas.

Antoni sõnul on ka Hinnapommi kunded kevade ootel hakanud kummikute kohta pärima. Sama on täheldanud Viljandi kaubamaja külastajate kohta sealne garderoobikaupade müüja Mary Naber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles