Ilusad inimesed saavad kergemini tööd

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsijate pikas reas on eelisseisus hea välimuse ja treenitud kehaga inimesed, väidavad Rootsi teadlased.
Tööotsijate pikas reas on eelisseisus hea välimuse ja treenitud kehaga inimesed, väidavad Rootsi teadlased. Foto: Caro / Scanpix

Sõna «kompetentsus» on mitmetel aladel saanud laiema tähenduse, lisaks formaalsetele oskustele kuulub selle alla muu hulgas ka välimus.

Rootsi Karlstadi ülikool on juba 2005. aastast alates uurinud seda, milliseid nõudmisi tööandjad uute töötajate värbamisel välimusele kehtestavad. Tulemustest selgus, et enamik eelistab ilusaid ja treenitud kehaga töölisi, vahendas ajakiri Arbetsliv.

Kõige kõrgemaid nõudmised töötaja välimusele on teenindussektoris, müügiga seotud töökohtadel, hotellides ja restoranides.

«Paljud, kes müügi alal töötavad, tunnevad end kui elavad mannekeenid. See kõlab väga negatiivselt ja paljude jaoks see nii ka on. Kuid siiski leidub ka neid, kes sellega lepivad, eelkõige on need inimesed, kes ihaldavad karjääriredelil edasi liikuda ja hoopis teistsugust tööd teha,» rääkis uuringut läbiviivasse teadlastegruppi kuuluv Henrietta Huzell.

Lisaks tuli uuringust välja, et naistele kehtestatakse ses osas kõrgemaid nõudmisi kui meestele.

Huzelli selgituse järgi ei pruugi välimuse arvestamine uute töötajate palkamisel alati olla ilu küsimus, vaid ehk otsib osa tööandjatest inimese välimusest viiteid ka tema tervise ja vormi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles