Ebakindlus ja rahanappus ajab meedikud välismaale

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tänavu jaanuaris läks terviseameti andmetel välismaale tööle kaks korda rohkem arste ja õdesid kui mullu samal ajal, peamiseks sihiks oli seejuures Soome.


Eesti Arstide Liidu presidendi, doktor Andrus Mäesalu sõnul on arstide motivatsioon praegu langenud, kuna nende töös on vähenenud rahastamise tõttu piiranguid, haiglad pole saanud seadmeid ja aparatuuri uuendada, palgad on langenud, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.


Tugevama aluse annab välismaale suundumise plaanile arstide esindaja sõnul kas või see, kui arst loeb hiljutisest riigikontrolli aktist, et perspektiiv Eestis edukalt tööd jätkata on enam kui kahtlane.

Mäesalu teada suunduvad reaalselt välismaale tööle enam just nooremad arstid ning kõige lähem ja populaarsem sihtkoht on seejuures Soome.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla arstide usaldusisik ja kirurg Jaan Tepp nentis, et artside peamiseks lahkumise põhjenduseks on kehv palk ja ebakindlus tuleviku suhtes.

Eesti Õdede Liidu usaldusisik SA TÜ Kliinikumis ja Eesti Õdede Liidu lõuna piirkonna koordinaator Gerli Usberg märkis, et õdede välismaale mineku põhjused ei erine arstide omadest - esimena ja sageli ainsana nimetatakse töötasu, kuid mainitud on ka väsimust ja tüdimust, töö intensiivsuse tõusu, ebakindluse tunnet.

Usberg nentis, et mujale tööle lahkujate näol on tegemist õdedega, kes on Eestis õppinud, siin väga head kogemused omandanud, ennast pidevalt täiendanud, osutamaks kvaliteetset ja kaasaegset õendusabi, kuid kahjuks ei ole need meie patsiendid, kelle hüvanguks see kõik läheb. «Meie asutused peavad aga läinute asemel uute inimeste koolitamist alustama taas nullist,» märkis Usberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles