Odavam kindlustus jääb unistuseks

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LKFi juht Kristjan Niinemaa.
LKFi juht Kristjan Niinemaa. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi eelmisel aastal vähenes Eestis liiklusõnnetuste arv ja kahanesid ka liikluskahjude hüvitamiseks kulutatud summad, pole märgatavat liikluskindlustuse hinnalangust tänavu siiski oodata.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) andmetel vähenes eelmisel aastal (võrreldes 2008. aastaga) kindlustusjuhtumite arv 13,5 protsenti. Kahjude korvamiseks tuli mullu välja käia 633 miljonit krooni, mida on enam kui viiendiku võrra (22 protsenti) vähem kui 2008. aastal, mil tuli liikluskahjusid hüvitada koguni 809 miljoni krooni ulatuses.



LKFi juhatuse esimehe Kristjan Niinemaa sõnul mõjutas paranenud olukord liikluses positiivselt ka kindlustuskliente, sest seltsidel oli võimalik alandada kindlustuse hinda.


«Kliendi elu läks odavamaks ning keskmise päevamakse suurus vähenes ligi seitse protsenti,» tõdes Niinemaa.



Kui 2008. aastal oli kindlustuspäeva keskmine maksumus liikluskindlustuses 5,75 krooni, siis eelmisel aastal vähenes see 5,35 kroonini. Keskmine kindlustushüvitis ühe juhtumi kohta langes samuti: kui 2008. aastal oli see 26 139 krooni, siis mullu 23 651 krooni.


LKFi kahjuennetuse valdkonna juht Erik Ernits lisas, et liiklusõnnetuste arv kahaneb tõenäoliselt edasi.



Samas polnud Ernits sugugi kindel, et sellest piisab ka tänavu liikluskindlustuse tariifide langetamiseks. Tema sõnul oleneb kõik siiski sellest, mis toimub meie liikluspildis sel aastal. Ta lisas, et kui kahjujuhtumite arv peaks taas kasvama, pole erilist lootust ka hindade odavnemiseks.



Sama meelt oli ka Kristjan Niinemaa. «Väga suurt soodusmüüki pole tulemas,» väitis ta.


Enim liiklusõnnetusi toimus eelmisel aastal tagurdamisel (27 protsendil juhtumitest). Järgnesid tagant otsasõidud (25 protsenti) ning teeandmiskohustuse eiramised (14 protsenti).



Erki Ernitsa sõnul polnud liiklusõnnetuse situatsioonides võrreldes varasemate aastatega erilisi muutusi.



Kõige ohtlikum liiklussõlm oli eelmisel aastal Rocca al Mare ringristmik, kus 186 õnnetusega tekitati kokku 2,5 miljonit krooni kahju. Järgnesid Ülemiste ristmik 162 ja Taksopargi ristmik 106 õnnetuse ning vastavalt 2,7 ja 1,6 miljoni krooniste väljaminekutega.



Möödunud aastal kindlustati esmakordselt Eestis 29 071 sõidukit, mida on üle kahe korra vähem kui aasta varem. Kindlustatud sõidukite arv vähenes 3,3 protsenti, samas pidevalt kindlustatud sõidukite arv jäi võrreldes tunamulluse aastaga peaaegu samaks.



Liikluskindlustuse kogukulud ulatusid läinud aastal 633 miljoni kroonini, isikukahjud moodustasid sellest 40 miljonit krooni, ülejäänu langes varakahjude arvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles