Eluasemelaenude väljastamine vähenes 40 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Panga teatel oli osaliselt sesoonsetest teguritest mõjutatuna eluasemelaenuturg jaanuaris loid. Uusi eluasemelaene anti jaanuaris aastatagusega võrreldes üle 40 protsendi võrra vähem.

Laenuintressimarginaalid püsivad võrreldaval tasemel 2008. aasta sügisega, mil globaalse finantskriisi ja Eesti majanduskeskkonna halvenemise mõjul karmistusid pankade riskihinnangud. Jaanuaris uute laenude intressimäärad oluliselt ei muutunud: kuu jooksul väljastatud eluasemelaenude ja pikaajaliste ettevõtluslaenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 3,4 ja 4,5 protsenti.

Kuna mitmed aastatagused riskid on oluliselt vähenenud ja majanduse usaldusväärsus on kasvanud, siis on keskpanga hinnangul tekkinud eeldused intressimarginaalide alanemiseks.

Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste kogumaht suurenes 2,3 miljardi krooni ehk 2,1 protsendi võrra. Aastases võrdluses kiirenes kasvutempo 5,8 protsendini. Eraisikute tähtajaliste ja säästuhoiuste osakaal on püsinud 60 protsendi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles