Talve abil kodu tolmulestadest priiks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm talveilm aitab kodu tolmulestadest vabastada.
Külm talveilm aitab kodu tolmulestadest vabastada. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Talveilm ja lumi on klopperite ning harjade kõrval head abimehed saamaks jagu vaipades, tekkides pesitsevatest tolmulestadest.

Niipea kui ilmateade veel vähegi krõbedamat külma lubab, tasub paksud vaibad ja tekid-padjad õue tuulduma viia, sest koid ja tolmulestad hukkuvad alla 20 külmakraadi juures juba kuue tunniga, 18–20-kraadise külma käes ööpäevaga, kirjutas

Õhtuleht

.

Kõigepealt tuleks vaibad ja tekid tolmuimejaga korralikult puhastada või käsitsi kloppida ja siis õues mõneks ajaks vaibapuule või aiale jahtuma riputada – kui need kohe lumele laotada, sulab lumi toasooja vaiba pinnal ja teeb selle märjaks.

Pärast lumele laotamist peaks tekkidel-vaipadel mitu korda poolt vahetama, raputades iga kord suurema lume maha. Lõpuks tuleb vaip klopperi ja harjaga korralikult lumest puhtaks teha ja kui võimalik paariks-kolmeks ööpäevaks õue jätta, sest mida kauem need tuulduvad, seda värskemalt tuba pärast lõhnab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles