Müüjad kruvivad kuivade küttepuude hinda üles

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Eesti küttekontoris pole külma talvega müük hüppeliselt siiski kasvanud, sest enamasti ostavad inimesed puid väikses koguses.
Kesk-Eesti küttekontoris pole külma talvega müük hüppeliselt siiski kasvanud, sest enamasti ostavad inimesed puid väikses koguses. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Külmast talvest innustust saanud kütusemüüjad kergitavad järjest hinda ning mõni pakkuja küsib kuivade puude ruumimeetri eest koguni 600 krooni.


Üks sellise hinnaga puid pakkuv müüja ütles, et kuna kuiva puitu on praegu turul vähe, leidub ostjaid ka kallile kaubale.



«Hetkel on tööd ülearu — ei jõua ära vedada,» rääkis teine talunik, kes lehekuulutuse kaudu puid pakub. Ta tõdes samas, et kuigi ostuhuvi on suur, on kogused, mida tahetakse, üldjuhul siiski väikesed.



Kesk-Eesti küttekontor toob kuivade küttepuude ruumimeetri koju 450 krooniga, märgade eest küsib ta 320 krooni. Siiski on siingi tõus olnud märgatav, sest alles jaanuari keskel olid hinnad vastavalt 400 ja 300 krooni ruumimeeter. Firma juht Silver Särev tõdes, et hinnatõus tuleneb sellest, et  talunikele tuleb toorme ehk kolmemeetriste puude eest rohkem maksta.



Kuigi teised pakkujad tõdesid, et neil hakkab kuiv puit lõppema, lubas Särev, et temal seda muret ei ole, sest märjad puud lähevad kuivatisse. «Sealt saab ilmast olenevalt 8—10 päevaga täiskuiva kütuse,» täpsustas ta.



Ekspordi osa on firmal varasemate aastatega võrreldes tunduvalt suurenenud ja Lääne-Euroopasse läheb iga päev paar suure veoki koorma täit küttepuid.



Särevi sõnutsi pole Eestis müügi maht mullusega võrreldes siiski hüpet ülespoole teinud. «Ehk 20—30 protsenti on see tõusnud,» hindas ta. «Inimestel on raha vähe. Kuu lõpul ostetakse vähem, kuu algul rohkem.


Varusid ei soetata, üritatakse kevadeni välja venitada.»



Tema tähelepanekut mööda on kõige rohkem viie ruumimeetri tellijaid ja see on ka väikseim kogus, mida küttekontor inimestele koju viib. Paljud sooviksid osta veel vähem, paari ruumimeetri kaupa.



Osaühingul Tent hakkavad juhataja Tõnu Tilga sõnutsi puuvarud, eriti kuiva kütuse omad otsa lõppema. Selle firma hinnakiri sarnaneb Kesk-Eesti küttekontori omaga.



«Varasemate aastatega võrreldes on ostmine parem, aga ikkagi üsna rahulik. Konkurents on suur ning kasum väike,» selgitas ta.



Tõnu Tilga hinnangul pakuvad kõige rohkem küttepuid talunikud. Samuti on selles teenimisvõimaluse leidnud töötud, kes firmajuhi arvates hinnad alla viivad ja sellega turgu rikuvad. «Nüüd tehakse puhtaks ka kraaviäärekesed, mis varem puutumata jäeti,» nentis Tilk. «Mõni aasta tagasi ei viitsinud inimesed nii palju tööd teha. Raha saadi kusagilt kergemini.»



Suuri küttepuude müüjaid Viljandimaal napib. Aktsiaseltsidele Esro ja Viljandi Soojus tooret müüv Vändra osaühing Raja K.T. pakkus varasematel aastatel viljandastele küttepuid, ent on sellest loobunud.



Ettevõtte juhataja Eero Kohv lausus, et paraku ei olnud see eriti kasumlik.


«Ametlikult asju ajades ja korralikult makse makstes on talunikega raske konkureerida,» selgitas ta. «Kära oli palju, aga villa vähe. Küttepuude tootmine muutis ainult meie raamatupidamist keerulisemaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles