Sõiduõpetaja keeldus õigustatult tundi andmast

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõiduauto Tondi tänaval. Illustratiivne foto.
Õppesõiduauto Tondi tänaval. Illustratiivne foto. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tarbijakaebuste komisjon otsustas jätta rahuldamata kaebuse, milles inimene nõudis autokoolist tellitud õppesõidu aja hüvitamist, kuna õpetaja keeldus talle sõidutundi andmast.

20. juulil esitas autokooli Autosõit OÜ klient kaebuse tarbijakaitseametile, milles teatas, et oli 30. aprilliks kell 11.00–13.00 tellinud õppesõidu aja (ühe õppesõidu tunni kestuseks loetakse 45 minutit – toim).

Õpilase sõnul keeldus õpetaja sõidutundi läbi viimast, sest tal polnud kaasas avalikul teel õppesõiduks vajalikku tunnistust. Kliendi kinnitusel sai ta sellest nõudest teada vahetult enne tunni algust. Varasematel õppesõidu kordadel polevat temalt selle tunnistuse kaasakandmist nõutud.

Autokool õpilasele ettemaksuna tasutud sõidutunni eest raha tagasi ei andnud. Klient nõudis summa tagastamist.

OÜ Autosõit selgitas komisjonile, et inimene tellis firmalt kaks C-kategooria sõidutundi ning eksamisõiduki kasutamise. Kokku maksis ta sõidutundide ja eksamisõiduki kasutamise eest 120 eurot, sh kaks sõidutundi 72 eurot ja eksamisõiduki kasutamine 48 eurot. Autokooli sõnul saabus klient kokkulepitud ajal sõidutundi, kuid tal polnud kaasas koolituskursuse õpingukaarti või tunnistust.

Õpilane pidi olema kursis

Autokooli sõnul tegi sõiduõpetaja õpilasele ettepaneku kasutada tunnid harjutamiseks kinnisel territooriumil, kuid sellest inimene loobus. «Tarbija väide, et talle ei ole selgitatud tunnistuse vajalikkust, on väär,» ütles Autosõit OÜ ja kinnitas, et koolituse käigus selgitatakse õpilastele, millised dokumendid peavad õppesõidul kaasas olema.

OÜ Autosõit leidis, et sõidutunnid jäid ära tarbijast olenevatel põhjustel, mistõttu loeb kool ühe sõidutunni kasutatuks. 17. mail tagastas autokool kliendile 84 eurot ning põhjendas kirjalikult, miks ta ei tagasta kogu saadud 120 eurot. Tarbija jäi komisjoni istungil esitatud nõude juurde.

Pärast erinevate osapoolte ära kuulamist ja kogutud tõendite hindamist leidis tarbijakaebuste komisjon, et tarbija kaebus ei ole põhjendatud ja see tuleb jätta rahuldamata. Samuti leidis komisjon, et tarbijale pidi olema teada koolis kehtestatud kord õppesõidule minekuks.

Komisjoni arvates oli autokool õigustatud lugema sõidutunnis kasutatuks. «Seega kaupleja ei ole rikkunud tarbijaga õppesõidu läbiviimiseks sõlmitud tepingut,» teatas komisjon otsues.

Kui vaidlevad pooled komisjoni otsusega ei nõustu, võivad nad pöörduda sama vaidluse läbivaatamiseks maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles