Terviseamet: me ei tegele alternatiivterapeutide puistamisega

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaanid.
Kaanid. Foto: Marina Puškar / Postimees

Terviseamet lükkab ümber meediasse jõudnud väited nagu oleks amet asunud tegema kontrollkäike alternatiivmeditsiini pakkujate juurde.

Meedias avaldati täna informatsioon, et väikeettevõtted, mis pakuvad alternatiivteraapiaks nimetatavaid raviteenuseid, on viimasel ajal sattunud terviseinspektorite huviorbiiti. Näiteks käis väidetavalt paar nädalat tagasi kontroll sees Rakveres tegutsevas Biore Tervisestuudios.

«Terviseamet ei ole kontrollinud Rakveres asuvat Biore Tervisestuudiot, vaid käis samal aadressil kontrollimas ühe FIE kasutuses olnud meditsiiniseadet. Biore teenuse kohta me ülevaadet ei oma,» lükkas terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri väite ümber.

Ta toonitas: «Me ei tegele nn alternatiivterapeutide puistamisega, sest meil puudub õigus nende tegevuse üle järelevalvamiseks.»

Terviseamet satub Saluri selgitusel alternatiivmeditsiini kabinette kontrollima neile saabunud kaebuste või kahtluste peale. «Sel juhul saame kontrollida kaebuse või kahtluse sisu, näiteks, kas tegemist võib olla tervishoiuteenusele viitava teenusega ning kui on, siis kas teenuseosutajal on teenuse osutamiseks luba ja/või kas ta on kantud tervishoiuteenuse osutajate registrisse,» tõi ta näiteid.

Sarnaseid kontrolle on terviseametil asjaolude täpsustamiseks alternatiivravi kabinettides tulnud ette kord-paar aastas. «Kui leiame, et tegu võib olla rikkumisega, siis edastame kogutud info uurimisorganitele,» märkis Saluri ja lausus, et seesugune ongi hetkel nende ameti pädevus hetkel. 

Üldjuhul, tulenevalt tervishoiuteenuste korraldamise seadusest, teostab terviseamet järelevalvet nende tervishoiuteenuste osutajate üle, kes on kantud riiklikusse tervishoiutöötajate registrisse ja kellele terviseamet on väljastanud tegevusluba tervishoiuteenuse osutamiseks.

Reeglina vastutab klient ise, kui ta sellise kabineti teenust kasutab, tõdes Saluri. «Tal on alati õigus uurida teenuseosutaja tausta ja küsida luba ühe või teise teenuse osutamiseks. Kahtluse korral võib pöörduda terviseameti poole, mille alusel saame kontrollida asjaolusid ehk seda, kas tegu võib olla ebaseadusliku tervishoiuteenuse osutamisega,» lisas avalike suhete juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles