Eesti lõhest avastati listerioosi tekitavaid baktereid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Saksamaale eksporditud Eesti lõhest avastati listerioosi tekitavaid baktereid, partii on turult kõrvaldatud ja hävitatud.

«Tegemist on Eesti kalakäitlemisettevõtte kalandustoodetega, millest ettevõte ise enesekontrolli käigus proovid võttis ja saatis analüüsimiseks laboratooriumisse. Toodetest leiti listeria monocyogenes'it ning seepeale teavitas ettevõte sellest koheselt Saksamaa klienti ning veterinaar- ja toiduametit,» ütles veterinaar- ja toiduaimet (VTA) kauplemise ning impordi ja ekspordi osakonna peaspetsialist Elle Männisalu BNSile.

VTA teavitas omakorda kiirhoiatussüsteemi kaudu Saksamaa pädevat asutust antud partiide müügist Eestis Saksamaale. Ettevõte oma teates Saksamaa kliendile teavitas analüüsitulemustest ja palus neil peatada kõnealuste partiide edasine käitlemine ja ametile teadaolevalt hävitatakse partiid Saksamaal.

Kõik toiduained sisaldavad vähemal või suuremal arvul mikroorganisme. Toiduainete käitlemisettevõttesse jõuab listeria pinnaseosakeste abil, mida leidub töötajate jalanõudel, riietel ja transpordiseadmetel. Oluliseks listeria allikaks on tapaloomad, toores taimne ja loomne materjal ning haigussümptomiteta, kuid haigustekitajaid kandvad töötajad.

«Külmsuitsu kalandustoodetega seonduv oht peitub üldjuhul selles, et kui kala pärast töötlemist sisaldab mingilgi määral listeria monocytogenes'e baktereid, võivad nad säilivusaja jooksul saavutada sellise arvukuse, mis võib põhjustada inimeste haigestumise. Toiduohutuse seisukohalt on seega väga oluline, et suudetaks ära hoida külm- ja kuumsuitsu kalatoodete töötlemisjärgset ristsaastumist,» rääkis Männisalu.

Uuringutega on leitud, et eelkõige pika säilivusajaga, vaakumpakendatud, suitsutatud kalalihast valmistoidud on oluliseks riskifaktoriks inimeste haigestumisel listerioosi. Toidud, mida kõige sagedamini seostatakse listeria monocytogenes'e saastumisega, on teatud lihatooted, nagu suitsulõhe, viinerid, pasteedid, lihapirukad, fermenteeritud toorliha vorstid ja nii edasi.        

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles