Euroopa Parlament otsustas: e-sigaret ei ole ravim

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret.
E-sigaret. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Parlament toetas täna Prantsusmaal Strasbourgis tubakatoodete ja e-sigarettide turgu reguleerivate seaduste karmistamist, seadusest jäeti välja e-sigarettide määratlemine meditsiinitootena.

Tubakatööstuse ning e-sigarettide turgu reguleeriv seadus võeti vastu lahjendatud kujul, kõik esialgsed ettepanekud toetust ei leidnud, vahendab BNS. Europarlamendi konservatiivide fraktsiooni survel jäeti seadusest välja e-sigarettide määratlemine meditsiinitoodetena, mis oleks piiranud nende müüki ainult apteekidega.

Saadikute arvates tuleks e-sigarettide müüki reguleerida, aga sarnaselt ravimitega vaid juhul, kui neid esitletakse toodetena, millel on haigusi ravivaid või ennetavaid omadusi.

Turule viidavate toodete nikotiinisisaldus ei tohiks olla suurem kui 30 mg/ml, neil peaks olema terviseohu hoiatused ning neid ei tohiks müüa alla 18-aastastele. Tootjad ja importijad peaksid esitama pädevatele asutustele tootemarkide ja -liikide kaupa loetelu kõikidest tootes sisalduvatest koostisainetest.

E-sigarettidele kehtestataks samad reklaamipiirangud mis tubakatoodetele.

Tänasel hääletusel tegi lobistidele suurimat muret eeskätt just e-sigarettide saatus. Kui neid oleks hakatud määratlema meditsiinitoodetena, nagu komisjon ette pani, oleks see tähendanud müüki üksnes apteekides.

«See on fantastiline tulemus rahvatervise jaoks ja miljonitele suitsetajatele Euroopas, kes vahetavad sigaretid välja e-sigarettide vastu,» teatas Suurbritannia suurima e-sigareti brändi E-Lites pressiesindaja Charles Hamshaw-Thomas ja lisas: «Terve mõistus võitis.»

Mitmed Euroopa Liidu liikmesriikide valitsused on üritanud e-sigarettide turgu reguleerida või neid suisa müügilt korjata, ent enamjaolt on kohtulahingud lõppenud otsusega, mis annavad õiguse e-sigarettide kauplejatele, kirjutab New York Times. Ka USAs on ametivõimud üritanud e-sigarettide tarvitamise jaoks luua eeskirju, kuid seni on see olnud tulutu ettevõtmine.

Kuigi tänane otsus ei ole e-sigarettide reguleerimise protsessis ilmselt viimane oluline muudatus, arvavad eksperdid, et see muudab suuresti järgmisi samme.

E-sigarettide tarvitamine on Euroopas tõusev trend. Kuna e-sigaret muutub üha populaarsemaks, kaaluvad Prantsuse seadusandjad, et muudavad e-sigarettide kasutamise siseruumides ebaseaduslikuks, kirjutab The Verge.

Uue Euroopa Parlamendi direktiivi peavad heaks kiitma kõik 28 ELi liikmesriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles