Peenikesed sigaretid jäävad müügile, mentooliga kaovad

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mentooliga sigaretid kaovad.
Mentooliga sigaretid kaovad. Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Parlament otsustas täna Prantsusmaal Strasbourgis, et peenikesed sigaretid jäävad edasi müügile.

Kui valdavalt Euroopa Parlament toetas tubakatoodete ja e-sigarettide turgu reguleerivate seaduste karmistamist, siis «saledad» ehk slim-suitsud jäävad edasi turule, vahendab BNS.

Mentooliga ja muud moodi maitsestatud sigaretid keelustatakse alles kaheksa aastat pärast seaduse jõustumist. Hoiatussildid peavad sigaretipakil katma 65 protsenti pinnast.

Tubakaseadused peavad heaks kiitma kõik 28 Euroopa Liidu liikmesriiki.

Meetmete eesmärk on vähendada 500 miljoni elanikuga Euroopa Liidus (EL) järgmise viie aasta jooksul suitsetajate arvu kahe protsendi võrra, ütles Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Tonio Borg, kui kehutas parlamendisaadikuid poolt hääletama.

Tegemist on esimeste suitsetamisvastaste sammudega rohkem kui 10 aasta jooksul, mis on suunatud esmajoones noortele, kuid need on toonud kaasa tubakatööstuse jõulise lobikampaania, mis seab hääletustulemuse ohtu.

Parlamendiliikmete sõnul on ainuüksi Philip Morris investeerinud 1,4 miljonit eurot, veenmaks parlamenti mõnest kavandatavast piirangust loobuma.

Möödunud reedel esinesid aga 16 ELi liikmesriigi tervishoiuministrid üleskutsega seadus kiiresti vastu võtta. See pidanuks minema hääletusele juba septembris, kuid lükkus europarlamendi konservatiivide, liberaalide ja euroskeptikute palvel edasi.

Suitsetamisega seotud haiguste ravile kulub Euroopa Liidus 25 miljardit eurot aastas. ELi hinnangul sureb igal aastal ühenduse 28 liikmesriigis suitsetamise tagajärjel 700 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles